Hopp til hovedinnholdet

Kan man reise alene i Europa alene, kun med pass når man er under 18?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har venn som sier atan kan reise alene når man er under 18år. Han skal reise til Macedonia fra Danmark og sier at han kan komme seg gjennom flyplassene uten noe problem og kuned passet sitt. Han sier at han ikke trenger og ta med noe annet enn passet. Jeg lurte på om det går an og reise sånt rundt i Europa uten noen dokumenter og kunn med passet sitt når man er under 18år.

Besvart 24.06.2019 22:32
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål.

Det viktigste reisedokumentet vi har er pass. Det er både nødvendig og tilstrekkelig for å reise i Europa. Det er i og for seg greit for ungdom under 18 å reise alene, men dette må være med  foreldres tillatelse. Så lenge barn og unge er under 18 så er det foreldre som er både juridisk og økonomisk ansvarlige for dem. Dette innebærer at uansett hvor barna er så er det foreldre som bestemmer. Barn og unge kan ikke disponere pengene sine fritt uten foreldres tillatelse.

Selv om det både er både nødvendig og tilstrekkelig å ha med pass på reiser så trenger man biletter. Billetter koster penger. Hotell koster også penger.Det er nok de forreste foreldre så lag sine umyndige ungdom reise rundt i Europa uten mål og mening.

Dersom man reiser avgårde uten tillatelse fra sine foreldre er sannsynligheten for at man blir etterlyst stor og barnevernet blir koblet på. Ungdom på egenhånd er i risiko for å bli utsatt for vold og ran.

Dersom vennen din tenker at det går greit å reise rundt uten sine foreldres tillatelse så er sjansen for at det ikke er særlig gjennomtenkt stor.

Håper dette var svar på spørsmålet ditt:

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise