Hopp til hovedinnholdet

14 år og redd for å bli giftet bort i utlandet

Jente 14 år
 

Spørsmål

Heisann Jeg er ei jente på 14 år som skal reise vekk med min bror i sommer. I norge har jeg tidligere hatt problemer så det er på en måte greit for meg å være litt vekk fra familien, men jeg ble nesten giftet bort mot min vilje her i Norge. Da fikk jeg gode råd og hjelp fra Røde Kors (med hjelp fra dere):D uten at foreldrene mine fikk vite noe. Nå skal jeg jo snart reise vekk i sommerferien, men jeg får ikke lov til å ha med min mobil. Jeg har en ekstra, men den har ikke simkort å jeg må være 15 for å kjøpe mitt eget. Jeg vil liksom ikke reise dit uten å være sikker på at jeg er trygg, for jeg vet også at det er noen gutter der som familie har spurt om jeg vil gifte meg med tidligere. Vennina mi sa til søk hjelp å ikke dra dit uten at du har mobil. For jeg vil ikke ta den sjansen. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre? Altså jeg blir jo 15 år gammel rett før jeg drar dit, men jeg klarer ikke kjøpe kort selv. Takk på forhånd for all hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er godt å høre at du tidligere har fått gode råd både fra ung.no og fra Røde Kors- telefonen om tvangsekteskap.

Dersom du tidligere har blitt forsøkt giftet bort mot din vilje av din familie, og noen ekteskapskandidater er der du skal reise, vil jeg råde deg til ikke å reise. Slik du beskriver bekymringen syns jeg risikoen er for stor å ta. Jeg vet jo ikke hvor du tenker å reise eller om det er fare for at din bror kan bidra til å gifte deg bort. Likevel syns jeg det høres bekymringsverdig ut. I Norge er det hjelp å få, men i utlandet er det verre, særlig fordi du bare er 15 år. Selv med telefon er det nesten umulig å hjelpe deg dersom noe skulle skje deg der. I utlandet er det myndighetene i landet du oppholder deg som i teorien skal sørge for din sikkerhet. Det er imidlertid ikke alle land som hjelper barn som utsettes for overgrep fra familien. Når du er under 18 år er det heller ikke mulig å hjelpe deg hjem til Norge dersom du skulle komme til den norske utenriksstasjonen i landet du reiser til, uten at dine foreldre ønsker at du skal hjelpes hjem. Dette vil si at dersom dine foreldre bestemmer at du skal giftes bort og holdes tilbake i utlandet, er det vanskelig for norske myndigheter å hjelpe deg. Det ville muligens føles tryggere for deg dersom du hadde telefon med sim-kort med deg når du reiser, men dette hjelper lite dersom norske myndigheter ikke kan hjelpe deg når du er i utlandet.

Jeg syns du må snakke med noen som kan hjelpe deg å vurdere faren ved å reise. Kanskje du også denne gangen kan ta kontakt med Røde Kors-telefonen (tlf 800 333 21)? Eller kanskje du kan snakke med rådgiver på skolen din. Med disse kan du også ta opp dit problem i forhold til aldersgrensen for kjøpav sim-kort. Dersom dine foreldre eller bror vil tvinge deg til å reise, syns jeg du skal kontakte barnevernet. Barnevernet kan hjelpe deg, slik at du forhåpentligvis ikke må reise.

 

Lykke til.

Hilsen Kompetanseteamet mot tvangsekteskap

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise