Hopp til hovedinnholdet

Red for å fly.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! I 10. klasse skal vi på klassetur. Jeg gleder meg veldig, det eneste som på en måte stopper meg litt er det at vi må fly. Jeg har aldri flydd før, og det er vel egentlig det som er litt skremmende også. Jeg har snakket litt med mine foreldre om det og de sier at det ikke er noe farlig i det hele tatt, men jeg har egentlig litt vanskelig for å tro det. Jeg er ikke redd for å fly, men jeg er redd for at jeg skal få panikk i flyet. Jeg er en person som er ganske flink til å stresse og er veldig redd for at jeg skal stresse når vi er på flyet. Jeg er vel helst mest redd for når vi skal lette. Jeg lurer på en ting som jeg har lurt på ganske lenge. Merker man at man letter hvis man har øynene igjen??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


For å ta det siste først: ja, du merker nok at du letter selv om du har øynene igjen. Det er fordi flyet har stor fart og når det letter, stiger det relativt fort. Det vil kroppen din merke som en litt god kiling i magen. Men du kan godt lukke øynene for det, og tenke på helt andre ting.

 

Det er helt normalt å grue seg litt til å fly, spesielt når det er første gang. Foreldrene dine har helt rett i at dette er trygt. Man hører om flyulykker i nyhetene, men det skjer veldig, veldig sjeldent. Bare tenk over hvor mange fly som er i lufta akkurat nå. Det er mange tusen rundt hele verden. Statistisk sett er det å fly den tryggeste måten å reise på.

 

Jeg synes du bør prate mer om dette med foreldrene dine, og kanskje læreren din. Han/hun bør vite at du gruer deg til å fly, og du bør ikke være redd for å fortelle det. Mange synes det er litt skummelt å fly, så du er ikke alene. Er du åpen om at du synes det er litt skummelt, blir det mye lettere for deg den dagen du skal ut og fly. Og du må gjerne si ifra til de som jobber ombord at du ikke har flydd før. De er vant til å berolige passasjerer som er engstelige om at dette er helt trygt.

 

Kikk også litt på artikkelen under. Og god tur ;-)

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å fly?

Fly (colourbox.com)

Ung.no gir deg tips om en bedre flytur, og avkrefter myter om flysikkerhet.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise