Hopp til hovedinnholdet

Faren min har amerikansk pass - kan jeg også få det?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Min far har norske foreldre, og dermed norsk pass. I tillegg har han amerikansk pass, siden han ble født i USA. Derfor lurer jeg på om jeg kan skaffe meg et amerikansk pass, uten å miste det norske? Fatter'n og resten av familien flytta hjem da han var under ett år, men han har vært tilbake i USA, hvis det har noe av betydning. Min mor har kun norsk pass. I tillegg lurer jeg på om hvor dette eventuelt kan ordnes. Må jeg inn til Oslo på den amerikanske ambassaden? Og er det noen fordeler/ulemper med å skaffe med et amerikansk pass, som f.eks at jeg kan miste det norske? (Tenker ikke på ulemper som nektelse i anti-amerikanske land) Takk for hjelpen!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så vidt jeg vet utsteder ikke amerikanske myndigheter pass til andre enn amerikanske statsborgere. 

 

Etter norsk rett er det slik at dersom noen søker om norsk statsborgerskap må de enten være løst fra sitt tidligere statsborgerskap, hvis de ikke automatisk taper "det gamle" statsborgerskapet ved at de får et nytt. Man har altså ikke lov til å sitte med to statsborgerskap. Om disse reglene er like i USA vet jeg ikke. Det må du eventuelt undersøke med den amerikanske ambassaden

 

Det at faren din har amerikansk pass gir antakeligvis ikke deg noen rett til å få det samme. Du ble slik jeg forstår det ikke født i USA, og faren din har ikke bodd der på mange år. Det er noen tilfeller der folk får dobbelt statsborgerskap, men det er typisk i tilfeller der foreldrene har ulike statsborgerskap.

 

Jeg vil anbefale deg å lese litt på nettsidene til den amerikanske ambassaden. Finner du ikke noe sikkert svar ut i fra hva de har skrevet finner du kontaktinformasjonen deres på nettsiden deres.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise