Hopp til hovedinnholdet

Droppe ut av videregående opplæring

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 17 år, går 1vgs. Jeg ønsker sterkt å droppe ut av skolen, men har noen spørsmål rundt dette. 1: kan foreldrene mine nekte meg å droppe ut? Er ikke videregående frivillig, bestemmer jeg ikke helt selv om jeg velger å gå på skole eller ikke? 2: må tilbakebetaling av stipend betales tilbake med en gang? Eller finnes det en ordning på det? Jeg som 17åring har ikke råd til å betale tilbake alt av stipend med en gang...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er helt riktig at du er i din fulle rett til å droppe ut av videregående opplæring. Dette er ikke en obligatorisk utdanning i Norge. Foreldrene din kan ønske at du ikke dropper ut, men de kan ikke tvinge deg til å fortsette på skolen. Det er ene og alene ditt valg

MEN ... ... ...

Hvilke strategier skal du nå velge? Hva er alternativet ditt? Er det jobb? Er det andre studier som folkehøgskole e.l.? Alternativet er ikke å være hjemme for å gjøre ingenting!!

Det er slik i Norge i dag at for å få jobb eller begynne på høyskole/universitetsstudier, er den videregående skolen "obligatorisk". Vi kan nesten si at vi har en tretten-årig grunnskole i landet vårt. Svært få (les ingen) får jobb like etter at ungdomsskolen er ferdig.

Hvis du alike velger å slutte på skolen, må du gjennom noen prosedyrer i systemet før du får forlate skolen. Det skal være et utskrivningsmøte hvor både du og skolen deltar. Der vil det også være representanter for (OT) Oppfølgingstjenesten som tar en prat med deg før du sender sluttmeldindga di til skolen.

Husk også at du har rett på et omvalg, da - hvis du har gjort et feil førstevalg i fjor. Vi synes du bør undersøke alle de mulighetene du har i skolen før du eventuelt går til den nokså dramatiske beslutningen om å slutte helt på skolen.

Du må også - så snart som mulig - ta kontakt med lånekassen for å høre hvordan de stiller seg til slutting når du har bestemt deg for det. I utgangspunktet skal det ikke være noen tilbakebetaling av sipendet du har fått, men en avklaring mellom deg og lånekassen kan være lurt - hvis du tilslutt bestemmer deg for å slutte.

 

Lykke til!   

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine