Hopp til hovedinnholdet

Jeg fyller 18 neste år, men i alle år har min mor hatt kontroll over pengene mine. Ka jeg få en egen konto som hun ikke har tilgang til?

Gutt 17 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg fyller 18 i oktober neste år, men i alle år har min mor hatt kontroll over pengene mine. Etterhvert fikk jeg jobb, og hun har fortsatt kontrollen. Ettersom hun ikke har råd til å spandere lappen, kan hun overføre pengene fra brukskontoen min som hun vil.
Hun har i den seneste tiden truet meg med å ta kontroll over pengene mine hvis jeg ikke gjør som hun sier, og det frustrerer meg. Jeg lurte på om jeg kunne få en egen konto som ikke ligger under hennes, som hun ikke har tilgang til?

Og på en eller annen måte overføre de pengene som ligger der uten hennes samtykke?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Når du er under 18 år er du fremdeles umyndig eller mindreårig. Du kan ikke inngå rettsgyldige kontrakter uten samtykke fra foreldrene dine før du fyller 18 år. Du kan derfor ikke i utgangspunktet opprette en egen konto uten at moren din er med deg i banken og samtykker ved åpning av konto, avtale om kort osv.

Det følger imidlertid av vergemålsloven § 33 at du fritt kan disponere penger du tjener etter fylte 15 år. Moren din kan i utgangspunktet ikke ta kontroll over penger som du tjener i jobben din, og hun bør heller ikke true deg med å ta kontroll over pengene dine, med mindre det er for å hindre at du bruker penger på noe som kan være skadelig for deg. Foreldre har rett til å overta styringen av dine penger dersom de mener at det bærer galt av sted. Foreldrene har videre et ansvar for å følge med, og sørge for at større beløp plasseres sikkert slik at formuen din vokser. For større gaver og sparemidler vil det være foreldrene som bestemmer hvis dere ikke har avtalt noe annet. Foreldre vil ofte at du skal bruke pengene fornuftig og at du lærer å spare.

Kan du ikke forsøke å snakke med moren din om dette? Du er 17 år, og det følger av barneloven at foreldre skal gi barna større selvråderett med alderen. Videre følger det av vergemålsloven at umyndige over 15 år fritt kan disponere over egne opptjente midler. Dette tilsier at du bør få ha en egen konto hvor du setter inn lønnen din.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine


Quiz: Hva kan du om spillavhengighet?

Er det lett å bedømme om man selv er spillavhengig?