Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine vil jeg skal konfirmeres katolsk, men jeg vil ikke.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Foreldrene mine ønsker at jeg skal konfirmeres katolsk, men jeg tror ikke på gud etc, så jeg foretrekker å bare konfirmere meg med vennene mine kristelig. Jeg vet at det også omtaler Gud, men det er mye bedre enn Katolsk. Jeg har forklart de alt med religionsfrihet etc, og de forstår det. Problemet er at hvis jeg konfirmerer meg kristelig, så nekter de å betale for kurset og festen, pluss at de nekter alle gjester å gi meg gave etc. Hva kan jeg gjøre? Takk.

Besvart 09.09.2018 15:02
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du synes det er vanskelig om dine foreldre nekter å betale kurset og festen på konfirmasjonsdagen din om du ikke velger å konfirmere deg katolsk. Med slike konsekvenser forstår jeg at du føler deg tvungent til å følge dine foreldres ønske.

Det er religionsfrihet i Norge og du har rett til selv å velge på hvilken måte du ønsker å konfirmere deg på. Og det er bra at du har sagt i fra om dine ønsker om å konfirmere deg i kirken sammen med vennene dine. 

Men det er ikke bra at dine foreldre, i realiteten, ikke gir deg noe valg, nå konsekvensen av ditt valg blir slik du beskriver. Og jeg forstår at du er fortvilet og lurer på hva du skal gjøre. 

Du sier at du ikke tror på Gud, så du foretrekker å konfirmere deg med vennene dine, kristelig. Kan det være at dine foreldre ikke synes dette er et godt nok argument for valget ditt? Kanskje du skal tenke litt mer igjennom ditt valg? Kanskje bør du velge noe helt annet om du ikke kjenner at du har noen gudstro? 

For å finne ut hva som er rett konfirmasjon for deg, kan det være lurt å tenke nøye gjennom hva konfirmasjon betyr for deg, og finn argumenter som støtter valget ditt. Hvis du vet at foreldrene dine vil være uenige i valget, så kan du legge fram argumentene dine på en rolig og god måte. En annen mulighet er å skrive et brev til foreldrene dine der du begrunner valget ditt. Da vil foreldrene dine kanskje forstå mer av hvorfor du tenker som du gjør.

Du kan også ta en prat med noen andre voksne utenfor familien. Det kan være helsesøster på skolen, en lærer du stoler på, eller kanskje presten i kirken du ønsker å konfirmere deg i. Sammen kan du finne fram til de argumentene som er riktige for deg. Og kanskje kan de hjelpe deg til å snakke med dine foreldre.

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvem bestemmer over din konfirmasjon?

Tenåringsgutt står i midten med foreldrene sine på hver sin side. (www.colourbox.com)

Det er du som bestemmer om du skal konfirmere deg borgerlig eller kirkelig. Men hva gjør du om foreldrene dine vil ta valget for deg?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine