Hopp til hovedinnholdet

Har politiet lov til å inspisere eiendommen uten samtykke/ransakingsordre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Vi har en ringeklokke med videoopptak av vår eiendom og personer som går inn på eiendommen. I går så jeg at politiet stoppet rett ved oppkjørsel og en betjent gikk målrettet rett inn i vår garasje (vi er i et byggeprosess, så det mangler fortsatt dør, men porten er tettet), og ble der i 16 sekunder. Så gikk betjenten tilbake til bilen. Vedkommende gikk ikke bort til inngangsdør og ringte ikke på. Hva politiet gjorde i garasjen vår og grunnen til besøket er ukjent. Spørsmålet mitt er 1) hvorvidt politiet har anledning til å inspisere eiendommen uten ransaksordre eller vårt samtykke og 2) om videoopptaket kan fremlegges som bevis ved ev. myndighetsoverskridelse? Mvh en lettskremt jente

Besvart 11.03.2019 13:03
 

Svar
Hei

Utgangspunktet er at politiet skal ha samtykke fra eier, eller ransakingsordre dersom de skal gjøre undersøkelser på noens eiendom.

Politiet har likevel i visse tilfeller lov til å inspisere for eksempel en garasje, som i deres tilfelle, uten ransakingsordre. Et slikt tilfelle kan være der politiet leter etter en person som de har tatt på fersk gjerning i å gjøre noe ulovlig. Det er umulig for meg å si noe om hvorfor politiet gikk inn i garasjen din uten å gi seg til kjenne, men det er mulig at du kan ringe politiet og spørre. Det er ikke sikkert de kan fortelle deg noe, men det kan være verdt et forsøk dersom dette gjorde deg engstelig. De kan også fortelle deg mer om hva politiet faktisk har lov til og ikke. 

Når det gjelder videoopptaket, så vil dette være lovlig så lenge det kun dekker deres egen eiendom. Jeg vil derfor tro at dette kan legges frem som bevis, dersom det skulle bli nødvendig. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine