Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å bestemme om jeg kan ha egen PC på rommet mitt?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

jeg planleger og kjøpe egen PC til å ha på rommet mitt etter jeg har fylt 15 (er 14 når jeg sender inn dette) men faren min sier at jeg ikke får lov. har jeg rett til å bestemme om jeg kan ha egen PC på rommet mitt eller ikke?

Besvart 13.03.2019 22:04
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

I følge barneloven har du krav på privatliv. Det er dine foreldre som har det økonomiske og juridiske ansvaret for deg fram til du er myndig. Du kan selv bestemme hva du vil bruke penger du har fått i gave på. Det er i midlertid ingen som har krav på å ha Pc på rommet sitt. Har du snakket med faren din om hvorfor ikke? Noen foreldre vil ikke at barna sine skal sitte så mye på Pc og tenker at det blir for mye om Pcen er på rommet. Andre foreldre er redde for brannfaren. Foreldre har rett til å ta beslutninger som er til det de mener er til beste for sine barn.

Det høres ut som det er viktig at du og faren din setter dere ned og snakker om hva dere tenker og hvorfor. kanskje bør du spørre ham om hva som han er redd for og forklare ham hvorfor det er så viktig for deg.

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine