Hopp til hovedinnholdet

Kan man søke om å bli myndig før man fyller 18 år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er enn jente på 16år ganske snart 17år. Jeg har enn sønn på snart 1 år. 14 mai. Jeg bodde hjemme frem til i fjord, når mamma fikk nok, å så å si ”kasta” meg ut. Jeg tok tingene og flytta til kjæresten, som er barnefaren. Vi bor sammen og har det veldig bra sammen! Men det jeg lurer på er om det går ann å søke om å bli myndig før jeg er 18? Pappaen min er død, stefaren min har jeg null kontakt med(han har forresten dratt fra mamma og funnet seg enn kjæreste som er på min alder) og mammaen min vill jeg ikke ha noe med å gjøre. Hun har holdt helvete med meg siden jeg fortalte at jeg var gravid. For å si det mildt. Moren min forsørger meg ikke, det gjør kjæresten min. Men problemet mitt er at når jeg sender inn div søknader for sønnen min, får jeg tilbake papirene med beskjed at underskriften min ikke er gyldig uten vergen min sin underskrift. Men nå til problemet, jeg har ikke verge lenger… Mammaen min har fraskrevet seg alt ansvar for meg. Å verken barnevernet eller overformynderiet gjør noe i forhold til saken. Å dette har det vært snakk om siden august 09 Jeg har fått barnefaren til å skrive under siden han er snart 21 å er godt myndig.. og er verge for sønnen vår. Men papirene blir fremdeles ikke godkjent, fordi min tidligere verges underskrift ikke står på farskapspairene og hun nekter å skrive under bare for å være jævlig. I folkeregistret står det feil adresse på meg siden min mor ikke vill skrive under.. Derfor lurer jeg på om det er noe mulighet for meg å søke om å bli mydig før jeg er 18? Har sett på danske unge mødre at det var flere som hadde søkt om å bli myndig før man var i myndig alder… mvh meg :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Myndighetsalderen er 18 år i Norge. Verge for deg som mindreårig er normalt den eller de som har foreldreansvaret for deg. Dette står i vergemålsloven. §§ 1 og 3. Det er ikke mulig å bli myndig før man har fylt 18 år.

 

Så lenge moren din har foreldreansvaret for deg, er hun altså verge for deg frem til du blir 18 år. Når dette er sagt, virker det ikke som om moren din tar ansvaret for å ivareta dine interesser. Dermed gjør hun ikke oppgaven som verge for deg på en god måte. Det kan derfor være lurt å ta kontakt med barnevernet og overformynderiet på nytt og spørre om hva de kan gjøre for å hjelpe deg.

 

Siden du er over 15 år, kan du selv bestemme over penger som du har tjent ved eget arbeid eller noen har latt deg få til egen rådighet. Når du bor borte fra foreldrene, kan du selv foreta slike disposisjoner som er vanlig i daglig hushold, for eksempel betale husleie, strøm, kjøpe inn dagligvarer osv. Dette står i vergemålsloven §§ 33 og 33 b.

 

Lykke til!

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine


Quiz: Hva vet du om noveller?

Når kommer som regel vendepunktet i ei novelle?