Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene til kjæresten nekter oss å møtes, hun er 15, jeg er 22.

 

Spørsmål
Hei, jeg spørr egentlig for kjersten min.

Hun er 15 år og blir 16 nå i juli. Jeg er 22, fyldte i november, altså blir jeg 23 i år. Foreldrene hennes nekter oss og møtes, men vi gjør det for det. Dette vet de ikke, de vet ikke at vi har hatt kontakt engang på et halvt år.

Det jeg lurere på er om når hu blir 16, hvilke rettigheter innenfor dette temaet har hu da? Kan de fortsatt bestemme at vi to ikke skal få være sammen?

Takk for en fin side.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Dette er det mange som er opptatt av.

I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. I straffelovens § 196 står det at den som er eldre enn 16 år og som har seksuell omgang med noen mellom 14 og 16 kan bli straffet med fengsel i inntil 5 år. Se mer om dette på lovdata: lovdata.no/all/hl-19020522-010.html#map023. Det er således naturlig at foreldrene til kjæresten din er bekymret når datteren er sammen med en som er så mye eldre enn henne. Hvis dere hadde vært jevngamle ville du ikke kunne blitt straffet for å ha sex med henne.

Etter at kjæresten din har fylt 16 år kan imidlertid foreldrene hennes ikke direkte bestemme at dere ikke får være sammen. Likevel vil nok mange foreldre ha sterke meninger om dette temaet, og mange foreldre vil kunne ha regler som gjør at det er vanskelig for kjæresten din å være sammen med deg. Det er viktig at du er bevisst på aldersforskjellen mellom deg og kjæresten din.

Når man har fylt 16 har foreldre ikke lenger innsyn i helsesaker om barna uten barnas samtykke, så da kan man for eksempel få resept på prevensjon uten å ta det opp med foreldrene.

Mvh
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine


Quiz: Hva vet du om trafikk og førerkort?

Hva er den norske promillegrensa?