Hopp til hovedinnholdet

voldelig og truet med og knekke armer og drepe og hive meg ut

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor hjemme hos mine foreldrer men moren min som vanlig er sjefen i huset er borte og kommer ikke hjem før en måned. Min far har en tedens til og leke diktator i huset mens min mor er borte. Han sa først at jeg skulle hjelpe ham med og bygge sin garasje men han forventer at jeg skal alt han sier og betrakter meg som sin egen slave. En dag ble han voldelig og truet med og knekke armer og drepe og hive meg ut av huset hvis jeg ikke ble med han en bestemt plass får og kutte opp en rein eller noe fordi han skal ha kjøtt som han har kjøpt men jeg klarer ikke synnet eller tanken av dette og derfor ble han voldelig. Moren min vet nu ikke om dette og har han retighetene til og gjøre noe som dette? Jeg frykter jeg må snart tilkale politiet eller finne meg en kniv får og beskyte meg. Min far har hat volds episoder tidligere i livet mot min søster og bror og en gang mot meg igjen får lenge siden.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du skriver at du bor hjemme hos dine foreldre, og at siden din mor er bortreist så er det din far som bestemmer. Videre skriver du at han vil at du skal hjelpe ham med å bygge garasje og betrakter deg som sin slave. Du forteller også at han en dag ble voldelig og truet med å knekke armer og drepe deg dersom du ikke ble med for å kutte opp rein for å få kjøttet som han hadde kjøpt. Synet eller tanken på å kutte i reinen orker du ikke, og derfor nektet du. Til sist skriver du at din mor ikke vet noe om det som har skjedd, og du lurer på om du skal tilkalle politiet eller få deg en kniv for å beskytte deg selv. Din far har tidligere brukt vold i forhold til deg og dine søsken. Dette høres ikke bra ut, og det er ikke slik barn skal ha det.

Når barn bor hjemme er det vanlig at de må hjelpe litt med forskjellige ting, som å gjøre rent, være med å bygge garasje etc., og det kan så klart være vanskelig for foreldre dersom barna svarer mye "nei", at de ikke ønsker å hjelpe til. Det som ikke er riktig i forhold til det du skriver, er at din far truer deg og bruker vold. I Norge er det ikke lov å bruke vold og heller ikke lov til å bruke trusler som er gitt for å skape frykt. Dersom det blir anmeldt til politiet, og politiet finner det sannsynlig, kan foreldre bli dømt og få fengselstraff for forholdene. Du forteller at du ikke klarer synet eller tåler tanken på å kutte i reinen, er det noe du har fortalt til din far? Eller dersom du ikke har det, kan det da tenkes at han bare tenker at du ikke ønsker å hjelpe? Han har lov til å bli sint, men han har ikke lov til å slå eller true deg og siden han har gjort det tidligere, både mot deg og dine søsken, virker det mer som om slag eller trusler er en reaksjonsmåte han er vant til å bruke. Du forteller også at din mor ikke vet om det. Går det an å fortelle til henne hva din far gjør når hun ikke er hjemme, og er hun i stand til å hjelpe og få ham til å slutte med å slå /og eller true deg? Dersom du tenker at hun ikke kan det, er det viktig at du tar kontakt med politi og/eller barnevern, slik at de kan hjelpe dere som familie.

Jeg vurderer at det ikke er bra at du skaffer deg kniv, for å true eller å bruke den kan få noen følger du ikke er forberedt på. Jeg håper jo at når du ser så tydelig hva din far gjør feil, at du ikke reagerer med å reagere på samme måte som ham, men finner en annen løsning enn å bruke vold.

Håper at du kan bruke noen av rådene gitt ovenfor, og du må gjerne ta kontakt igjen eller ringe alarmtelefonen på tel 116111.


Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine