SVAR
Besvart 03.08.2016 10:42:30
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Dersom noen har fortalt deg at man kan dø av å røyke cannabis, er nok dette en overdrivelse. Det betyr likevel ikke at det er ufarlig å røyke cannabis - enkelte kan oppleve negative bivirkninger av dette, som f.eks. psykiske problemer, søvnvansker, samt nedsatt konsentrasjon, energinivå og hukommelse. Dette kan igjen føre til utfordringer med å følge med i skolelivet, i det sosiale livet, i arbeidslivet osv. Som 14-åring vil du uansett neppe være psykisk parat til å takle cannabisrusen særlig godt. Det betyr at dersom dette er noe du vurderer å prøve, vil vi be deg om heller vente noen år, og på det tidspunktet vurdere igjen om dette fremdeles er noe du har lyst til.
Når det gjelder ditt spørsmål om lovgivning og alkohol vs. cannabis er dette en ganske komplisert problemstilling. Det er ikke RUStelefonens oppgave å kommentere ruspolitiske spørsmål, men vi kan likevel gi deg noen generelle betraktninger omkring det hele.
Det er nok riktig som du sier at et høyt alkoholkonsum vil være mer helseskadelig enn et høyt cannabisforbruk. Likevel er forholdet ikke helt svart-hvitt; dette er to ganske ulike stoffer, som på ulike måter kan være skadelig for ulike personer. Dette handler i høy grad om hvem som bruker stoffet, og hvordan det brukes. Uansett er det nok ikke slik at lovgivningen ene og alene baserer seg på hva som er mest og minst helseskadelig. Alkohol har vært en stor del av vår kultur i lang tid, og har en helt annen sosial aksept og status sammenlignet med cannabis. Dersom alkohol hadde dukket opp som et nytt stoff på markedet i dag, er det tvilsomt at det hadde blitt gjort lovlig på samme vis som det er i dag. Det hele handler nok altså minst like mye om kultur og dypt innarbeidede holdninger, som stoffenes egenskaper i seg selv.
Når det er sagt, så jobber helsemyndighetene mye med tiltak for å redusere alkoholbruken i befolkningen, da mulige helseskader ved høyt alkoholforbruk er et velkjent tema. Samtidig ser vi en utvikling der stadig flere land endrer sin cannabispolitikk. Hvorvidt dette vil (eller bør) skje også i Norge, kan vi ikke si annet enn: tiden vil vise. Spørsmålet dukker regelmessig opp i samfunnsdebatten, og det er liten grunn til å tro at siste ord er sagt. Likevel er det neppe politisk klima for å avkriminalisere eller legalisere cannabis i nær fremtid i Norge. Dette har nok sammenheng med at slike omveltninger tar lang tid, i tillegg til at dette er et forholdsvis kontroversielt tema med motstridende forskningsrapporter og holdninger der ute.
Du kan lese mer om regjeringens kontinuerlige arbeid med ruspolitiske spørsmål på hjemmsidene deres.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje.
Les mer