Hopp til hovedinnholdet

Er narkotika farlig for kroppen?Hvis jeg sniffer litt, er det farlig? Er det straffbart?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hva med narkotika og rus Er det farlig for kroppen? Hvis man bare sniffer bitte litt, er det veldig farlig? Er det straffbart? Kan jeg bli straffet for det? Hvordan straff får jeg? Hilsen anonym gutt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Narkotika er farlig på mange måter fordi det påvirker mennesker både fysisk og psykisk. Det betyr at selve kroppen og indre organer kan ta skade av narkotikabruk, i tillegg til at hjernen kan reagere negativt. De ulike typene narkotika virker forskjellig og kan føre til ulike typer skader. Du kan lese mer om risiko ved forskjellige typer narkotika på denne siden fra folkehelseinstituttet.

Misbruk av sniffestoffer kan medføre alvorlige organskader, og kan sammenliknes med hva som kan sees ved løsemiddelskade. Kroppslig kan misbruket medføre sår hals, hoste, rennende nese, neseblødninger, blodskutte øyne, sløret blikk, vekttap og lukt av kjemikalier/ dårlig ånde. Det kan i tillegg oppstå sår i og rundt munn og nese. Lever, nyrer og hjerne er spesielt utsatt for skader. Hjerneskader kan vise seg for eksempel ved skjelving, koordinasjonsproblemer, tankeforstyrrelser og redusert hukommelse. Bruk av sniffestoffer som rusmiddel kan medføre avhengighet.

Vi råder deg til å unngå sniffing. Du kan være uheldig å få en svært ubehagelig opplevlese selv ved en gangs bruk. Skulle du bli tatt ville du nok ikke bli straffet, men foreldrene dine ville bli kontaktet og det er også mulig at barnevernet ville bli involvert.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sniffing

Lighter (colourbox.com)

Sniffing er dyp innånding av flyktige stoffer for å rusens skyld. Løsemidler og drivgasser/lightergass er eksempler på stoffer som blir sniffet. Slike produkter, vil i stor grad kunne gi samme type forgiftning. Hjertestans er den vanligste årsaken til plutselig død ved sniffing.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler