Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis politiet finner melding fra meg på telefonen til en dealer?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skulle kjøpe noen gram med hasj fra en dealer jeg ikke kjenner så godt, så jeg sendte han en sms isteden for å ringe. Nå har han ikke svart på 42 timer, og jeg begynner å bli bekymret for at han sitter i fengsel, og at telefonen hans er konfiskert av politiet. Jeg vet at han satt i fengsel forrige sommer, men jeg vet ikke om det var for dealing. Uansett så er jeg veldig redd for at politiet finner meldingen min på telefonen hans. Meldingen spurte om jeg kunne skaffe noe "oregano", og det var den første meldingen jeg sendte. Det er ingen indikasjon om hvor mye. Jeg bor ute på landet i en småby, har ikke røyket på 1 måned (så urin og blodprøver vil teste negativt), har aldri solgt noe i mitt liv og har ingen andre kontakter enn han. Jeg har ringt han 4 ganger før, men samtale loggen og tekstmeldingen er all informasjonen som finnes. Har noe av dette noe å si for utfallet? Hvis jeg blir tatt, hva er konsekvensene? Vil politiet ransake huset mitt? Bot? Rulleblad? Bannet fra USA?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom det faktisk er tilfelle at han har blitt arrestert - og at politiet har tilgang til telefonen hans - er det fremdeles vanskelig for oss å si eksakt hva som kommer til å skje som følge av dette. Politiets ressurser og prioriteringer varierer en del fra distrikt til distrikt. Generelt er det slik at politiet prioriterer å gå etter bakmenn som står "over" dealeren, fremfor å forfølge brukere "nedover". Det motsatte har riktignok også forekommet ved lignende tilfeller som dette, men denne dealeren har nok en kundegruppe bestående av personer som handler i en større skala enn én melding om "oregano" - derfor er det nok også mer sannsynlig at politiet vil gå etter disse kundene, dersom de går etter noen av kundene i det hele tatt. 

For at politiet skal kunne gi deg noen form for straffereaksjon, må de ta deg for faktisk å gjøre eller innrømme et straffbart forhold. Det betyr f.eks. å ta deg for bruk eller besittelse av illegale rusmidler, eller en faktisk gjennomført transaksjon, eventuelt innrømmelse av dette. Det er altså usikkert hvorvidt denne meldingen, eller din generelle kontakt med dealeren, i seg selv er tilstrekkelig for å ilegge deg noen straffereaksjon. Derimot er det nok mer sannsynlig at din kontakt med dealeren gir politiet skjellig grunn til mistanke, noe som i prinsippet gir dem rett til å ransake deg og ditt hjem (hvorvidt de faktisk kommer å benytte seg av den retten er jo et annet spørsmål - viser til første avsnitt).

Narkotikalovbrudd straffes etter Legemiddelloven § 24 og/eller Straffeloven § 231 og 232, avhengig av sakens natur. Når det dreier seg om mindre alvorlige lovbrudd vil det i de fleste tilfeller være snakk om et forelegg (bot, som kommer på rullebladet). Dersom du ikke tidligere er dømt, og tatt i betraktning din forholdsvis unge alder, kan det hende at politiet vil se på dette som formildende. I mange tilfeller tilbyr politiet ruskontrakt (en periode med urinprøver) som et alternativ til normal straff, selv om dette i utgangspunktet er forbeholdt ungdom under 18 år. Du kan lese mer om straff og rulleblad i vedlagte artikler.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Bruker hasj

Hasj (colourbox.com)

Hva er straffen for å bli tatt i å røyke hasj? Har kjøpt og vil røyke bare en sneip cannabis, hva skjer, hvis det er første gangen? Får man bot, eller gjelder dette kun for besittelse? Er det en eller annen ekstra dom for å røyke det?

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler