Hopp til hovedinnholdet

Hva skal til for å bli kalt "narkoman"?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurer på hva som skal til for å bli kalt "narkoman", jeg har de siste 6 mnd røyket hasj/marihuana 2-3 ganger om dagen. Jeg har også prøvd mdma av og til. Men jeg føler selv at jeg ikke har noe problem å ikke røyke flere dager, føler meg heller ikke avhengig av noe jeg har prøvd før. Jeg snuser også, men føler ikke meg avhengig av det heller, da jeg fint klarer å gå en dag uten, mens andre dager så snuser jeg en halv boks.Så jeg har et inntrykk av at de som er "narkomane", er de som tar heroin og de sterke rus stoffene, og ikke av det jeg gjør. Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er en forskjell mellom å være narkoman, og å ta narkotika. Ordet "narkoman" eller "narkomani" er et begrep som på folkemunne brukes om narkotikaavhengige. Men det er altså fullt mulig å bruke enkelte former for narkotika uten nødvendigvis å være eller bli avhengig. Sagt på en annen måte: alle narkomane bruker narkotika, men ikke alle som bruker narkotika er narkomane.

Av Verdens helseorgansisasjon(WHO) er narkomani definert som en tilstand som psykisk og av og til fysisk er en følge av et samvirke mellom en levende organisme og et medikament. Tilstanden er karakterisert ved reaksjoner i atferd som alltid omfatter en tvangsmessig trang til å ta medikamenter for å oppnå de psykiske virkningene. Av og til skjer det for å motvirke ubehag som kommer når man ikke tar medikamentene. Trangen kan være der hele tiden (kontinuerlig) eller i perioder. Toleranse kan være til stede eller mangle. En person kan være avhengig av mer enn ett medikament.

Å utvikle avhengighet er som så mye annet individuelt, enkelte er mer disponert for det enn andre. At du opplever bra kontroll på bruken av rusmidler nå, betyr ikke nødvendigvis at en avhengighet ikke kan utvikles. Så det er veldig lurt av deg å være oppmerksom på dette.

Se forøvrig vedlagte artikler.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Er det farlig å røyke hasj?

Jente røyker hasj (colourbox.com)

Er det egentlig farlig å røyke hasj? Les om rusen og hvilke konsekvenser cannabisbruk har på kort og lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler