SVAR
Besvart 26.06.2018 09:26:58
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei!
Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år!
Jeg blir bekymret når du forteller at du blir full alene noen ganger. Du er under 18 år og skal ikke drikke alkohol. Når du i tillegg sitter alene og drikker er det ikke bra.
Det er fint at du har en storebror som du har god kontakt med. Han er nok også bekymret for deg og vil hjelpe deg. Jeg ville tenkt det samme som han, at du kanskje har noen utfordringer som gjør at du føler at du må drikke deg full. Når du drikker opplever du sikkert at tankene og følelsene blir mindre vanskelige.
Det er ikke alltid så lett å vite hvorfor man gjør ulike ting. Du skriver at du har vært gjennom noen tøffe ting, men at du ikke tenker at det er grunnen til at du drikker. Jeg tenker at de tingene du har opplevd har preget deg som person. Selv om du ikke tenker på det hver dag kan det likevel være at du opplever livet som vanskelig på grunn av det som har skjedd.
Du skriver at din pappa er ekstremt mentalt voldelig. Er det slik at du utsettes for hans sinne ofte? Kanskje er det slik at du ikke føler deg sett og tatt vare på av foreldrene dine? Slike ting kan gjøre at barn og ungdom ikke har det bra.
Jeg forstår at du ikke vil snakke med mamma eller pappa om dette. Men det finnes andre voksne du kan fortelle dette til. Du kan ta kontakt med helsesøster. Nå som det er skoleferie kan du treffe helsesøster på helsestasjon for ungdom der du bor.
Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom om deres utfordringer. Helsesøster vil lytte til deg og gi deg gode råd om hva du bør gjøre for å få det bedre. Det å sette ord på tankene og følelsene dine kan gjøre at du får det bedre! Helsesøster vil også hjelpe deg med å få kontakt med andre fagpersoner som kan hjelpe deg hvis det er nødvendig.
Siden du opplever at pappa blir sint kan det være et alternativ å ta kontakt med familievernkontoret der dere bor. De som jobber her er veldig gode på å jobbe med familier som opplever mye konflikter. Helsesøster kan hjelpe deg med å ta kontakt med dem hvis du vil det.
Du kan også ringe rustelefonen. Her kan du være anonym og få gode råd.
Jeg håper dette var til hjelp for deg!
Vennlig hilsen helsesøster
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Familievernet kan hjelpe deg med små og store problemer hjemme. De som jobber der er fagfolk med taushetsplikt.
Les mer