Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med rusmidler

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg sliter veldig med rusmiddler og rehab er ikke et alternativ. Alle vennene mine driver med russing. Jeg elsker rusmidler. Og weed, PS trenger hjelp og en ny dealer, han forrige kom i fengsel.

Besvart 12.10.2018 16:01
 

Svar
Hei

Hvis du ønsker å slutte med rusmidler, finnes det mange muligheter. Det første du bør gjøre, er å slutte å treffe de av vennene dine som holder på med rus, eller i hvert fall å unngå å treffe dem til de tidspunktene hvor de vanligvis bruker rus. På den måten blir du kanskje mindre fristet til å bruke rus selv. Og hvis du likevel velger å treffe disse vennene når de ruser seg, bør du ha en ordentlig samtale med dem, hvor du er ærlig og forteller at du helst vil kutte ut rusen. På den måten kan de være en hjelp og støtte for deg, fremfor å utøve press (bevisst eller ubevisst). Hvis de ikke klarer å vise forståelse for dine behov, er det kanskje like greit å unngå dem uansett.

Du sier at du ikke ønsker rehab (avrusning/innleggelse på klinikk), og det er helt opp til deg. Men prøv å ikke slå det helt fra det likevel - noen ganger kan det være akkurat dette som trengs. Uansett finnes det alternativer. Det viktigste er at du snakker om hvordan du har det med noen profesjonelle som kan hjelpe deg. Dette kan f.eks. være helsesøster eller en lærer på skolen, en helsestasjon for ungdom, legen din eller en psykolog.

Du bør forsøke å tenke grundig igjennom hva du selv tenker er grunnen til at du føler for å ruse deg, og hva du selv føler må til for at du skal klare å snu om. Dette er jo tross alt opp til deg selv, i veldig stor grad. Forsøk å gjøre noen positive endringer i hverdagen din, og forsøk å finne ting som kan fylle tiden/tankene med andre ting enn rus. Dette er en gradvis (og noen ganger tidkrevende) prosess, men hvis du er tilstrekkelig motivert og jobber godt med det, er det fullt mulig for deg å nå de målene du setter deg.

Du kan lese mer om dette på våre guider om hjelp til å slutte. Du kan også kontakte oss på telefon eller chat i åpningstidene dersom du ønsker å snakke nærmere om din situasjon.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg har venner som ruser seg mye

Røyker hasj (colourbox.com)

Jeg mistenker en venn av meg for å ha problemer med rus. I dette tilfellet hasj. Har alltid visst at han har røyket det, men i de tilfellene har det ikke vært så ofte og ganske uskyldig. I det siste har det blitt verre. Hvordan kan jeg hjelpe ham?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler