Hopp til hovedinnholdet

Samboeren min blander Lyrica og alkohol

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en samboer på 26 år som bruker lyrica som «smertestillende» da han har enormt tannverk. I det siste har han begynt og blande dette med alkohol. Han blir utrolig sløv, spiser godis med øynene igjen og henger liksom ikke med. Fortalte han hva jeg syntes om det, og han sier han skal slutte og blande med alkohol. Så fort vi krangler kommer han hjem med cider. Det blir så mye underliggende sinne hos meg når han ikke forstår alvoret. Der og da sier han at han skjønner, men det fortsetter. Er ikke dette dødelig? Han røyker også oppå dette igjen. Hilsen en bekymret samboer.

Besvart 07.12.2018 15:56
 

Svar
Hei

Vi forstår godt at dette er en frustrerende situasjon for deg. For å begynne med det konkrete spørsmålet ditt (med et konkret svar): hvorvidt kombinasjonen av alkohol og Lyrica er farlig, er et spørsmål om hvor store mengder han inntar av begge, samt hvor høy toleranse han har for de ulike stoffene. Større inntak av begge kan medføre kramper, og han risikerer at pustesenteret lammes - noe som i ytterste konsekvens kan være dødelig. Men dersom det er snakk om mindre/moderate mengder blir han sannsynligvis sløv (som du sier), uten at død er et sannsynlig utfall.

Uansett, dødelig eller ikke: dette er en problematisk situasjon for deg å stå i. På én side er det jo problematisk at han ruser seg på den måten, og at du skal måtte gå rundt og bære på en bekymring for ham. Samtidig er det jo også problematisk at han sier én ting men gjør noe annet, og at det følgelig blir krangling, noe som er en utfordring uansett om det dreier seg om rus eller andre ting.

Så, det er vel og bra at han lover endring, men dette løftet har altså ingen betydning med mindre han faktisk gjennomfører denne endringen i praksis. Derfor blir du nok også nødt til å legge litt press på ham, og mange i samme situasjon som deg velger å gi et ultimatum: enten må han faktisk endre på denne uvanen, ellers må du trekke deg ut av forholdet. Dette er kun et eksempel, og selvsagt opp til deg selv å vurdere, men det er viktig at du setter tydelige grenser for hva du kan og ikke kan akseptere når du er i et forhold - for ditt eget beste. Det er kun ham selv som bestemmer hva han skal putte i seg, men du bestemmer om du i så fall ønsker å være sammen med ham eller ikke.

Du er velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat dersom du ønsker å diskutere situasjonen nærmere. Det er helt anonymt. 

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler