Hopp til hovedinnholdet

Brukt mange typer rusmidler, hva bør jeg spørre lege om for avrusning?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei lurer på hvilke legemidler jeg bør spørre lege om med tanke på avrusning har ruset meg på nesten alt «normale» ( mdma, ecstasy, hasj, benzo, div typer ADHD medisiner, amfetamin, kokain, lsd, noen type opiater som kodein og parelagin forte.) Har aldri skutt sprøyte. Føler mye på angst, depresjon, ensomhet, skjelving, spiseforstyrrelse, kvalm/oppkast, hodepine, og ekstremt ukonsentrert. Snakket med rusenhet men dem kunne ikke hjelpe før jeg var fylt 18 hvordan kan jeg få hjelp? Barne og ungdomphsykiatrien er det 3 måneder ventetid muligens lengere. Fordi dem anser ikke det som alvorligt nokk svar så fort som muligt

Besvart 12.01.2019 22:57
 

Svar
Hei Gutt 17, og takk for at du skriver til ung.no!

Det høres ut som du har en ganske bred erfaring med det meste som er av rusmidler, og du beskriver symptomer som er ganske typiske for abstinenser eller psykisk sykdom. Jeg syntes det er flott at du ønsker avrusning, og det er vanskelig når man blir møtt med avslag grunnet alder og alvorlighetsgrad.

Jeg syntes det er vanskelig å skulle anbefale det ene medikamentet over det andre for å hjelpe deg ut av rusen. Dette er i hovedsak en spesialistoppgave, som kan ta en vurdering basert på mer informasjon enn det jeg har mulighet til å dra ut i fra det du skriver.

Jeg syntes du burde be fastlegen ta en telefon til BUP og purre på dem, for å ta deg inn raskere. Dette er et problem som spesialisthelsetjenesten burde ta seg av, og jeg ser for meg at det er vanskelig for din fastlege å skulle skrive ut et medikament til deg. det finnes dessverre ingen mirakelkur for det du beskriver, og sannsynligvis vil en kombinasjon med samtaleterapi være nødvendig.

Det er andre enn BUP og Rusenhet som kan hjelpe deg. Rustelefonen på 08588 har ofte gode tips og råd for personer i din situasjon. Du kan også be fastlege kontakte ROP-team på dine vegne, og se om de kan gi deg raskere tilbud.

Jeg håper du klarer å beholde motivasjonen din for å slutte med rus i mellomtiden.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler