Hopp til hovedinnholdet

Sliter med rus, får ikke forskrevet noe som kan hjelpe, hva kan jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med rus. Før var det bare hasj og sterke smertestillende som jeg fikk utskrevet av legen på grunn av smerter. Men etter et selvmordsforsøk med disse pillene vil ikke legen skrive ut noe sterkt til meg. Han har satt meg på en liste slik at ingen leger kan skrive ut noe sterkt til meg. Det eneste han vil gi meg er sterk sovemedisin slik at jeg får sove. På grunn av dette har jeg nå startet med amfetamin, fordi jeg merker at det gjør at jeg ikke blir sulten og da går jeg ned samtidig som jeg får en rus. Pillene hjalp på det før. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal komme meg ut av dette. Jeg klarer ikke å være uten rusen. Jeg må ha det for å klare å se positivt på livet. Psykologen min har diagonisert meg som deprimert med angst. De vil ikke skrive ut noe som kan hjelpe. Jeg klarer ikke å prøve uten noe som helst. Kan de virkelig ikke skrive ut noe som kan hjelpe meg? Skjuler all rusen fra familien og samboeren. Jeg orker snart ikke mer og håper jeg tar for mye snart.

Besvart 11.01.2019 13:14
 

Svar
Hei Jente 20, og takk for at du skriver til ung.no!

Jeg forstår godt at du er i en fortvilet situasjon hvor du ikke føler du får den hjelpen du trenger. Når man er inne i en periode hvor man bruker mye rus, kan det være vanskelig se utveier, men disse finnes.

Når det kommer til forskrivning av legemidler er det vanskelig å se for seg hva som kan hjelpe. Kanskje det ville vært mindre skadelig med et annet rusmiddel enn amfetamin, men samtidig vil det være å opprettholde misbruk, og dette skjer i Norge kun gjennom LAR(legemiddelassistert rehabilitering). Det dreier se da som oftest om opioidavhengighet hvor man ønsker å redusere skaden. 

Jeg blir bekymret når du skriver at du håper du tar for mye snart. Når man er i den situasjonen at man ser døden som en mulig utvei, er det på høy tid å snakke med noen. Jeg ser du er i kontakt med psykolog, kanskje du kunne ha pratet med han eller henne om det samme som du skriver her? 

Ellers finnes det flere andre tilbud. Rustelefonen på 915 08 558 eller hjelpetelfonen på 116 123. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom ta ny prat med fastlegen eller dra på legevakten(116 117) dersom legekontoret er stengt.

Uansett hvilken vei du velger videre, håper jeg inderlig at du tar kontakt med noen, får pratet om hvordan du har det, og hvordan du ikke klarer deg uten rusen. Rus er et veldig vanskelig, men ikke uoverkommelig problem, og det finnes god hjelp å få der ute. 

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler