Hei
All bruk av rusmidler vil alltid innebære en viss risiko. Så det korte svaret er ja, det kan være farlig. Det er selvsagt ikke slik at alle som bruker disse stoffene får problemer (i så fall er det jo ingen som hadde brukt dem), men det er helt klart en mulig risiko tilstede. I tillegg er du ganske ung, og derfor er du også mer sårbar for mulige bivirkninger og skadevirkninger av rusmiddelbruk. Dette gjelder både fysisk og psykisk. Det er helt naturlig å være nysgjerrig på rus, men vår anbefaling er at du i hvert fall venter til du er litt eldre, og på det tidspunktet vurderer om du fremdeles er nysgjerrig. Vi kan likevel si litt generelt om de stoffene du nevner, og til slutt skal vi si noen ord om lovgivningen.
Fleinsopp er ikke et stoff som man vanligvis forbinder med hverken fysiske skader eller avhengighet. Men det er likevel noen mulige faremomenter du bør vite om. For eksempel kan du risikere å få i deg en sopp som ligner fleinsopp, men som egentlig er en annen, og potensielt giftig sopp. Derfor bør du vite 100 % sikkert at du faktisk tar fleinsopp, dersom du en dag skulle bestemme deg for å prøve det.
I tillegg kan det være vanskelig å dosere fleinsopp korrekt. Dette er jo tross alt noe som vokser naturlig, og det betyr at mengden psilocybin (virkestoffet i fleinsopp) kan variere ganske mye fra sopp til sopp. Derfor risikerer du å spise mer enn anbefalt; så dersom du bestemmer deg for å prøve, er det viktig å begynne med en forsiktig mengde. Det tar også ofte litt tid før rusen faktisk begynner, så du må unngå å spise mer selv om du ikke merker noen rus etter kort tid.
Men det viktigste du bør vite om fleinsopp, er at hallusinogen rus noen ganger kan oppleves som veldig overveldende, ubehagelig og/eller skremmende. Dette er den viktigste grunnen til at man bør være litt eldre dersom man først skal prøve, fordi da har man ofte et høyere nivå av psykisk og emosjonell stabilitet. Da er det også viktig å befinne seg i et trygt miljø og sammen med personer man stoler på - og ikke være redd for å kontakte helsepersonell om nødvendig.
Du kan lese mer på våre faktasider om hallusinogener.
MDMA er heller ikke et stoff som er typisk forbundet med avhengighet, men det kan forårsake både fysiske og psykiske problemer - alt fra milde til kraftige. Her er det også veldig viktig å ta en forsiktig dose, samt å være 100 % sikker på at stoffet ikke er blandet ut med noe annet og potensielt mer skadelig.
MDMA medfører risiko for ulike fysiske bivirkninger/skadevirkninger, både der og da og i ettertid. Der og da er det f.eks. en risiko for dehydrering (særlig dersom man kombinerer med alkohol), overoppheting og farlig høy puls. I ettertid er det f.eks. en risiko for søvnvansker, nedsatt energi, trykk/smerter i brystet og synsforstyrrelser. I ekstreme tilfeller kan MDMA være dødelig.
MDMA medfører også risiko for ulike psykiske bivirkninger/skadevirkninger, både der og da og i ettertid. Der og da er det f.eks. en risiko for angst/panikk. I ettertid er det f.eks. en risiko for depresjon.
Du kan lese mer på våre faktasider om MDMA.
Når det gjelder lovgivningen, er det litt mer komplisert. Kort sagt er narkotiske stoffer ulovlig i Norge fordi Norge signerte på to internasjonale avtaler i 1961 og 1971, som dannet grunnlaget for narkotikalisten og den forbudspolitikken som føres per i dag. Hvor godt denne politikken fungerer finnes det ulike meninger om - men hensikten var sannsynligvis å redusere skader som følge av narkotikabruk. Men, per i dag er det en gruppe politikere som vurderer ulike modeller for avkriminalisering av narkotiske stoffer i Norge - men om det blir noen lovendring, hvordan lovendringen evt. blir, og når den evt. trer i kraft, vet vi dessverre lite om. Der må vi bare vente og se.