Hopp til hovedinnholdet

Tatt i å røyke hasj

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og kompisene mine ble tatt i å røyke hasj for en uke siden cirka av politiet. Vi var 8 stk, og 4 røyka. Jeg var den eneste under 18 som hadde røyka og politimannen som snakket med meg mente at jeg mest sannsynligvis kommer til å bli tilbudt ruskontrakt, noe jeg er opp for. I tillegg til dette så var det to av kompisene mine som hadde bilene sine parkert på stedet, uten tanken om å kjøre mens de var beruset. Politiet sa vi fikk lov å hente andre sjåfører som kunne kjøre bilene hjem, og det gjorde vi. Det jeg lurer på nå er: 1. Hvorfor ringte de ikke med en gang til foreldrene mine? Og når kommer de til å ringe? Får jeg kun et brev i posten? 2. Sjåførene mistet ikke lappen, men politimennene sa at de ikke fikk lov å kjøre på 30 dager. Får sjåførene bare bot? 3. Hva kan eventuelt skje videre med denne saken? Fra mitt synspunkt så virker det som om ingenting skal skje, fordi vi ikke har hørt noe på over en uke. Men igjen, så kan det hende saken bare tar tid... Takk :)

Besvart 28.06.2019 13:36
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no.

1.Hvorfor ringte ikke politiet til dine foreldre?

Vanskelig å svare hvorfor politiet ikke tok kontakt med dine foreldre med en gang. Men det kan være at de ikke hadde tid på grunn av andre eller mange oppdrag. Og det kan være at de rett og slett glemte det. Vanlig rutine hos politiet er å varsle foresatte når politiet har vært i kontakt med barn og unge under 18 år som har gjort noe ulovlig. Når unge mennesker gjør noe ulovlig bruker politiet å ringe til foresatte slik at politiet får forklart hva som har skjedd og hva som skjer videre i saken. Det kan være patruljen som møtte ungdommen ute som ringer eller etterforsker i saken. 

Du kan ta kontakt med din lokale politistasjon eller lensmannskontor å spørre hva som skjer med saken din. Så slipper du å vente på hva som skjer videre. 

 

2.Du spør om sjåføren får bot.

Jeg vil anta at sjåføren får en bot for å ha brukt narkotika. Det er ikke vanlig å si at man ikke får kjøre bil på 30 dager om man har brukt narkotika. Men politiet kan melde bekymring at en person som ruser seg har førerkort. Enkelt forklart; har man førerkort så skal man blant annet være edruelig som det heter. Bruker man narkotika jevnlig så betyr det at man ikke er edruelig nok og man kan miste førerkortet i et forvaltningsvedtak. Du kan lese om dette i vegtrafikkloven § 34, 5.ledd

 

3. Hva skjer videre med saken.

Mest sannsynlig så har politiet opprettet straffesak på at du brukte narkotika. Og du vil bli innkalt til avhør eller bekymringssamtale. Hvis du allerede har snakket med politiet om ruskontrakt vil jeg tro du får en påtaleunnlatelse med vilkår om at du følger ruskontrakten. 

Og noen ganger kan det ta litt tid for politiet å etterforske saker. Men politiet har litt mer tidspress på seg når det gjelder ungdomssaker, saken skal være ferdig til å avgjøres innen 6 uker. Hvis det er opprettet anmeldelse på saken så vil du bli kontaktet av politiet innen kort tid. 

Jeg har lagt ved noen artikler du kan lese, blant annet om bekymringssamtalen, politiattest og slutte med hasj/marihuana. 

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Alternativ straff for ungdom

Politiets forebyggende arbeid

Mange som er tatt for noe tror at politiet bare kan tilby straff. Det stemmer ikke. Å hjelpe ungdom med å ta riktige valg og komme ut av feil miljøer, er viktig forebyggende arbeid for politiet.

Les mer

- Hvordan skal jeg klare å slutte med hasj?

Hasj (colourbox.com)

"Jeg vil, men klarer ikke å slutte med hasj. Jeg tok noen trekk fra en joint da jeg var 12, og så var jeg hekta. Nå er jeg 16 og når jeg ikke får meg noe så får jeg angst".

Les mer

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer

Slutte med hasj/mariuana?

Hasj (colourbox.com)

Ønsker du å slutte med hasj/marihuana? Her får du gode råd. Det er mange som kan hjelpe deg og det ER mulig å slutte!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler