Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Hvor farlig er det og bruke sprøyter? Hva er det farligeste og skyte? Hva gjør jeg etter et bomskudd? Er det normalt for en 17 åring å sette sprøyter?  

Gutt 17 år
 

Spørsmål

ja har et spørsmål og det er vor farli er det og bruke sprøyter og va er det farligeste og skyte ? er det normalt bruke 1 gram i starten da du skyter amfetaamin ? va er fårsjelen på skyte DOP (anabole steroider) og å skyte fåreksempel amfetamin å heroin osv ? ka sher vis du setter sprøyta og bomer og klemer ner stempelet? vett luft er meget farli og få in i blode og at nåla på pompa skal u-rørt før du stikker den inn , vor stor betydning har det viss bruker same utstyre flere ganger i varmt vann og du ser at den er rein?`er det farli stikke fingen på en sprøyte spiss så kun du selv har brukt og som du har vasket etter sist bruk? håper derre kan svare meg på alt samen får å ha mest muli kunnskap om det og va skal gjøre viss det komer en sivasjon der sku ha vert til lege men ikke gjør det.. jaja vett det ikkje er bra men har du smakt nåla så er du garantert hekta på den etter 2-3 ganger får di som ikkje har jort det å som vudere og prøve .. foresten er det normalt ver 17 år å sette sprøyter?`

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Injiseringsmåter.

Injisering av anabole steroider administreres på en annen måte enn injisering av heroin og amfetamin. Anabole steroider injiseres i en muskel, ikke i en blodåre.

 

Hvilke stoffer er farligst.

Når det gjelder spørsmålet om hvilket stoff som er farligst å skyte, så avhenger dette av hva du tenker på som farlig. Om man bruker dødelighet eller avhengighet som et mål på hva som er farligst, vil heroin "skåre" høyt.

 

Denne artikkelen hos forskning.no omhandler en vitenskapelig sammenligning gjort av britiske forskere av de helsemessige og sosiale kostnadene ved forskjellige typer narkotikabruk. Den handler altså om spørsmålet "hva er farligst?"

 

Brukerdose

Det er vanskelig å gi noe eksakt svar på hvilke mengde amfetamin som er normalt å injisere. Dette kommer an på om stoffet er blandet ut med andre ting. Hvis du mener å skyte et gram amfetamin er det i aller høyeste grad en meget stor dose. Les mer om amfetamin her.

 

Unge sprøytemisbrukere

Du forteller at du er 17 år og at du injiserer narkotika. Du spør om det er normalt, og svaret er nei. Det å injisere er ikke normalt i betydningen "vanlig" i noen aldre. Og det å bruke sprøyter er en ganske "høy terskel" å komme over sammenliknet med andre inntaksmåter.

 

Bomskudd

Injisering av narkotiske stoffer byr på potensielle problemer som man må være klar over. Når man stikker en nål inn i en blodåre, står man i fare for å få mikroorganismer og urene stoffer inn i kroppen. Det gjør at en lett får infeksjoner. Etter et bomskudd, vil stoffet vil ligge å irritere den muskelen eller huden du har truffet. Du vil da sannsynligvis begynner å hovne opp rundt innstikkstedet og det vil gjøre vondt. 

 

Feltpleien kan gi deg mer informasjon om dette og om å injisere luft i blodårene. 

 

Legebesøk.

Hvis disse smertene vedvarer og smertene ikke gir seg kan det tyde på at du har fått en infeksjon. Kontakt lege eller feltpleien. Legen kan da f.eks. gi deg antibiotika som vil hjelpe. Legen har taushetsplikt! Hvis du ikke får behandling etter en alvorlig infeksjon, kan det hende at det etter hvert blir vanskelig å gjøre deg frisk uten et sykehusopphold.

 

Hygiene.

En nål skal være helt steril når den settes inn i en blodåre. Selv om sprøyten, som du sier, ser ren ut, er det mulig den inneholder bakterier og virus. Dette kan man ikke se. Engangssprøyter skal kun brukes én gang. Klikk på denne linken, her finnes det informasjon blant annet om hygiene for injiserende stoffmisbrukere.

 

Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler