Hei
Hvor mye alkohol man må drikke for å bli "helt på trynet", varierer en del fra person til person. Noen viktige faktorer som bestemmer hvor påvirket man blir, avhenger ikke kun av hvor mye man drikker, men bl.a. også av:
- Dagsform, samt hvor mye man har spist i forkant av inntaket
- Kjønn og kroppsbygning
- Hva man drikker (dvs. hvor alkoholsterk drikken er)
- Hvor lang tid man bruker på inntaket
- Hvor høy toleranse man har utviklet for alkohol
- Erfaringer med og forventninger til rusen
Et mål som brukes på å bestemme hvor påvirket en person er, kalles promille. Promille er et tall som sier noe om hvor mye alkohol vedkommende har i blodet sitt. Med en promillekalkulator kan du regne ut omtrentlig hva slags promille du vil få av ulike typer inntak, og i denne artikkelen fra vår hjemmeside kan du lese om hva de ulike promilleverdiene ofte vil bety i praksis.
Når det gjelder hva som er forskjellen mellom f.eks. 20 % og 40 %, handler dette ganske riktig om hvor sterk drikken er. Mer presist handler disse tallene om hvor mye ren alkohol som er i de ulike drikkevarene. Dersom du har en flaske som har 20 % alkohol, betyr dette altså at 20 % av væsken inni er ren alkohol (mens de resterende 80 % f.eks. vil være vann, smaks- og tilsetningsstoffer o.l.).
Dersom du blander alkoholholdig drikke ut med annen alkoholfri drikke (f.eks. brus), vil drikken bli svakere på alkohol. Tenk deg for eksempel at du heller litt alkoholholdig drikke (20 %) i et glass, og fyller resten av glasset med brus. Da vil ikke lenger 20 % av væsken i glasset bestå av alkohol. Dette betyr at du får i deg mindre alkohol om gangen, samt bruker lengre tid på inntaket, dersom du blander ut. Dette vil i de fleste tilfeller gi en tryggere og mer kontrollert økning i promille, noe som igjen begrenser risikoen for å oppleve ubehagelige eller farlige bivirkninger.
Det er helt naturlig å være nysgjerrig på alkohol i din alder, og det er bra at du ønsker å lære mest mulig om alkohol. Generelt vil vi oppfordre deg til å være mest mulig forsiktig med alkohol, ettersom ungdom fremdeles er i utvikling, og derfor også er mer sårbare for alkoholens mulige skadevirkninger. Når du en dag føler deg klar for å prøve å drikke alkohol, anbefaler vi derfor at du begynner mest mulig forsiktig, og begrenser deg til kun noen få enheter med lav volumprosent alkohol (f.eks. cider, rusbrus, øl, som vanligvis har rundt 4,7 % alkohol i seg), og at du gjør dette sammen med personer du stoler på.
Se også vedlagte artikler.