Hopp til hovedinnholdet

Kan butikken straffes for å ikke undersøke legitimasjon når jeg kjøper øl?

Still spørsmål
account_circle

SPØRSMÅL

Jeg har fingerscan på en butikk der det sier jeg er født i 2000, noe som vil si jeg er over alderen for å kjøpe alkohol og tobakk. Jeg er egentlig født i 2003, men ble ikke bedt om å oppgi legitimasjon da fingerscan ble lagt til. Kassadamen spurte bare om hvor gammel jeg var, og da jeg mumlet mitt med ordene spurte hun "00", da svarte jeg bare ja av reaksjon uten å tenke på det. Noen månder senere nå og jeg har kjøpt alkohol og tobakk opp mot 20 ganger til meg selv og vennene mine. Jeg er født seint på året 2003, og vennene jeg kjøper til er også 03,02 men alle er eldre enn meg. Nå det jeg lurer på er om jeg har gjort noe ulovlig eller om det er butikken sin feil om jeg blir tatt. Jeg har ikke vist falks legitimasjon, og er heller ikke over 18. Jeg er yngre enn vennene jeg gir/kjøper til.

SVAR

Besvart 02.04.2019 22:11:27
Jeg synes også du bør lese:
attach_file

- Kjøper alkohol til mindreårige

Jeg skal på fest i helgen og vil kjøpe med øl og rusbrus og sånt til noen venner som ikke har fylt 18 ennå. Hvis jeg går alene i butikken vet jo ingen at jeg egentlig kjøper til noen andre, så jeg tenkte å prøve. Hva skjer om jeg blir tatt?

 

Les mer
attach_file

- Kjøper alkohol uten å være 18 år

Jeg er en gutt på snart 17 år. I påsken skal jeg på hyttetur, og har tenkt å drikke alkohol. Men det er en ting jeg lurer på. Hva skjer hvis jeg blir tatt for å kjøpe øl?

 

Les mer
attach_file

Aldersgrenser og alkohol

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere, selge, eller gi alkohol til personer under 18 år.

 

Les mer
attach_file

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

 

Les mer
attach_file

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

 

Les mer
attach_file

Den kriminelle lavalder

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Det betyr at personer under 15 år ikke kan straffes av politiet og domstolene.

 

Les mer
account_circle