SVAR
Besvart 08.04.2020 10:46:26
Hei!
Du forteller at du en stund har lurt på om faren din drikker for mye. Denne bekymringen alene er et tegn på at det stemmer. Det er vanligvis omgivelsene som blir bekymret først.
Du beskriver også flere gjenkjennelige tegn som at han drikker ofte, at han skjuler inntaket av alkohol (ølbokser på rare steder), at andre reagerer på rusinntaket (moren din og du har vært bekymret for hans drikking), at han blir irritabel ved konfrontasjon og at han oppleves som beruset og sover mye dagen etter.
Hva som er normalt inntak av alkohol for en voksen mann er svært varierende. Måten å bli påvirket på er også veldig forskjellig og kan ha ulike konsekvenser. Noen kan bli synlig beruset etter lite inntak, mens andre kan drikke store mengder uten at det synes på personen.
Jeg vil anbefale deg å lese mer om alkohol og påvirkning på snakkomrus.no Her finnes også en alkoholenhetskalkulator, som kan gi mer konkret informasjon om alkoholinntaket er skadelig eller om en har utviklet avhengighet.
Det er ikke så mye du kan gjøre alene på vegne av din fars alkoholforbruk, han må selv ha et ønske om å gjøre disse endringene. Kontakt med fastlege kan være første steg for faren din hvis han ønsker hjelp.
Det er fint å høre at du snakker med moren din om dette. Å ha noen å snakke med om bekymringer er utrolig viktig og kan ha en viktig betydning for deg. Det kan være belastende både fysisk og psykisk å gå med slike bekymringer i hverdagen.
Det finnes også andre å snakke med som har kompetanse på dette området. Du kan få hjelp i Kompasset, eller du kan ta kontakt med barnavrus.no hvis du ønsker å snakke med andre som har liknende erfaringer. De har blant annet en anonym chattetjeneste. Lykke til!
Hilsen terapeut ved Blå Kors Kompasset i samarbeid med ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.
Les mer
attach_file
Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge på 116111.no, ringe 116 111, eller sende sms til 417 16 111, hele døgnet.
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer