Hei
Hei!
Hvis du er 13 år og røyker hasj og drikker hver dag, kan det høres ut som du er blitt avhengig.
Gjentatt og stort alkoholinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft og leversykdom. Risikoen for skader på en rekke indre organer er økt ved daglig inntak av tre alkoholenheter, for eksempel 3 små glass vin hver dag. Inntak tilsvarende ett til to små glass vin per dag, øker risikoen for enkelte kreftformer hos henholdsvis kvinner og menn, iflg den internasjonale ekspertrapporten fra høsten 2007.Vold og ulykker henger også sammen med alkoholbruk.
Røyking av cannabis reduserer trolig kroppens immunforsvar, og kan påvirke hormonbalansen med mulige menstruasjonsforstyrrelser hos kvinner og redusert sædcelleantall hos menn.
Langvarig bruk øker risikoen for angst- og depresjonsreaksjoner og kan utløse psykoser hos disponerte individer. Dette kan vanskeliggjøre behandlingen av sinnslidelser som schizofreni og depresjonstilstander. Det er likevel ikke påvist at bruk av cannabis fører til livsvarige hjerneskader, men det kan muligens gi en reduksjon av enkelte intellektuelle funksjoner.
En har ment at det såkalte amotivasjonssyndromet skyldes bruk av cannabisstoffer. Syndromet utvikles særlig hos unge, mottakelige individer. De blir likegyldige, apatiske, får nedsatt konsentrasjonsevne, nedsatt toleranse for skuffelser, samt får uvilje mot å gi seg i kast med nye oppgaver. Det er imidlertid vanskelig å skille mellom hva som skyldes stoffbruken, og hva som skyldes miljøfaktorer, f eks. «gjengens spilleregler» for atferd og livsstil.
Cannabis anses å være mindre avhengighetsskapende enn andre rusmidler som heroin og kokain. Avhengigheten kan imidlertid oppleves som sterk.
Avvenningssymptomene er milde, men kan være langvarige. Irritasjon, søvnproblemer og nedstemthet er mest vanlig. Har en utviklet avhengighet for cannabis, kan risikoen for bruk av andre avhengighetsskapende stoffer øke.
Selv om bare et fåtall av brukerne går over til andre illegale stoffer, har cannabis sammen med alkohol og tobakk, ofte vært et innledende stoff i en misbrukerkarriere.
Dersom det er slik du beskriver din hverdag,anbefaler vi deg å søke hjelp, for eksempel hos barnevernstjenesten i kommunen din, helestasjon for ungdom eller fastlegen din.
Nedenfor kan du lese mer om cannabis,alkohol og avhengighet.