SVAR
Besvart 08.01.2013 18:51:15
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Ut fra det du skriver hadde du nok veldig høy promille den kvelden, akkurat hvor høy er vanskelig å si. En promillekalkulator er bare omtrentlig, og den tar ikke hensyn til hvor fort du drakk, om du var uthvilt og om du hadde spist godt på forhånd. Overlege Liliana Bachs ved avdeling for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt sier at "rundt tre i promille og oppover kan være dødelig, i enkelte tilfeller kan også promille under tre være dødelig.
—Men vi har også hørt om at folk har overlevd med 6-7 i promille, og kjenner til at folk har hatt fire og fem". (Kilde: http://www.fmr.no/promille-over-3-kan-vaere-doedelig.134242-21723.html). Med dette som utgangspunkt kan det tenkes at du virkelig hadde så høy promille den kvelden og faktisk svevde mellom liv og død uten at du var klar over det.
Du spør også om du kanskje er en form for alkoholiker. Vi liker ikke å benytte begrepet "alkoholiker" fordi det finnes så mange forskjellige meninger om hva det egentlig er. Men vi kan si at du har et alkoholproblem om du drikker på feil sted (for eksempel i bilen), til feil tid (for eksempel om morgenen), eller feil mengde (slik at man blir for full) i forhold til samfunnet og normene rundt deg. Ut i fra beskrivelsen du gir vil nok de færreste definere deg som en alkoholiker, men det kan virke som om du kanskje har et begynnende alkoholproblem. På siden rushjelp.no kan du teste alkoholvanene dine. Hvis du selv synes at du drikker for mye er det flere ting du kan gjøre;
- Du kan forsøke å kun holde deg til en bestemt mengde alkohol, og ikke ha med deg mer enn dette. Avtal med vennene dine på forhånd at de ikke skal gi deg mer når du har drukket opp dette.
- Det hjelper dessuten å ikke drikke på tom mage. Hvis man har mat i magesekken når man drikker alkohol, vil det dempe rusen noe. Dette skyldes at man har enzymer i magesekken som bryter ned noe av alkoholen, og siden alkoholen da vil oppholde seg i magesekken noe lenger tid, vil mer av alkoholen bli brutt ned før den kommer over i tynntarmen, hvor mesteparten av alkoholopptaket skjer.
- Du skal også tenke på at det tar noe tid fra du drikker til alkoholen blir tatt opp i blodet. Derfor bør du stoppe å drikke i god tid før du kjenner at du har fått nok.
- Det kan også hjelpe å drikke vann, eller annen alkoholfri drikke, mellom hver gang du drikker en øl eller drink, eller etter at du har drukket for mye. Ikke bare vil dette sørge for at du drikker saktere, men det vil også hindre deg i å bli uttørket, noe som er en av årsakene til bakrus.
- Vi anbefaler deg dessuten å kun drikke øl eller cider, da det er mye lettere å ha kontroll over alkoholinntaket når man drikker varer med lavt alkoholinnhold (som for eksempel øl eller rusbrus), enn når drikker varer med høyt alkoholinnhold (som for eksempel brennevin).