SVAR
Besvart 23.01.2013 12:00:50
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Du forteller at du drikker omtrent hver helg, men du sier ikke noe om hvor mye du drikker. Du er "ikke edru" stort sett hver helg. Men hva du legger i "ikke edru" er vanskelig for oss å vite. Er man "ikke edru" hvis man ikke kan kjøre bil (0,2 i promille)? Eller er man "ikke edru" først når man begynner å sjangle og snøvle?
Vi kan i hvert fall si noe generelt om alkoholproblem. Forskerne er ikke fullstendig enige om hva en skal kalle et problematisk forhold til alkohol. En ting er hvor mye man drikker, og en annen ting er jo spørsmålet om avhengighet/alkoholisme. Vi kan se på mengde først, så skadelig bruk, og avhengighet/alkoholisme til slutt.
Skadelig mengde.
Alkoholkonsum angis i standardenheter (SE), hvor 1 SE tilsvarer ca. 12,8g ren alkohol (noe som igjen tilsvarer for eksempel én flaske pils, ett glass vin eller én drink med sprit). Et regelmessig konsum på mer enn 15-20 SE per uke for menn anses som potensielt skadelig med hensyn til de fleste alkoholrelaterte problemer og lidelser.
Skadelig bruk.
Et noe svakere begrep enn avhengighet/alkoholisme (se under), er det man kaller "skadelig bruk." Da er det ikke snakk om avhengighet, men et slags forstadium. For å kalle noe skadelig bruk trengs bare ett kriterium, og det er at personen fortsetter bruken til tross for åpenbare, negative konsekvenser.
Avhengighet/alkoholisme
Det å drikke mer enn man har tenkt, er ikke i seg selv nok til å si at man har et alkoholproblem. Men det er allikevel ett av kriteriene for det man kaller "alkoholavhengighet." Ifølge et mye brukt diagnoseverktøy, DSM-IV, foreligger ("dependece") hvis minst tre av følgende symptomer har vært til stede i løpet av de siste 12 måneder.
De to første omhandler overveiende fysiologiske forhold:
1. Toleranseøkning. Man må ha mer alkohol for å oppnå den samme virkningen.
2. Abstinenssymptomer. Man føler fysisk og psykisk ubehag ved avhold.
De to neste handler om å unnlate å handle i tråd med egen planer og intensjoner:
3. Personen konsumerer mer enn han/hun hadde tenkt. Planen er kanskje å ta to øl, men det ender med tolv.
4. Personen har et vedvarende ønske om å slutte og har gjort flere mislykkede forsøk på det.
Det neste handler om at rusbruken er blitt et svært dominerende trekk ved personens liv:
5. Personen bruker svært mye av sin tid til rusmiddelbruk og rusrelatert virksomhet.
De to siste handler om negative sosiale og helsemessige konsekvenser for brukeren:
6. Forbruket har ført til at personen har oppgitt viktige sosiale, yrkesmessige eller fritidsrelaterte aktiviteter.
7. Bruken fortstetter bruken på tross av at personen erkjenner at det foreligger betydelige kroppslige og psykiske skadevirkninger
Ut fra kriteriene over kan du dømme selv i spørsmålet om alkoholproblem. Hvis vi skulle bedømme det, ville vi anta at du ligger innenfor det man kaller "skadelig bruk." Men i og med at du ikke nevner mengden du drikker, blir det vanskelig å være mer spesifikk.
Du kan også teste ditt forhold til alkohol på nettsiden rushjelp.no.