SVAR
Besvart 29.04.2019 23:13:37
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
I Norge er den helsemessige myndighetsalderen 16. Dvs over 16 år, bestemmer en egentlig selv over egen helse. Unntak gjelder alvorlige ting. Jeg vil si at om du blir hentet av ambulanse og må pumpes (og innlegges), så er dette en slik alvorlig ting. Da vil nok foreldrene dine informeres, så lenge du er under 18 år, og ikke myndig.
Om foreldrene dine informeres når du er mellom 16 og 18 år, er noe som må legene avgjør i hvert enkelt tilfelle. Dette fordi det er flere ulike lover som gjelder samtidig her, så en må gjøre en konkret vurdering for akkurat dèt tilfellet.
Men jeg vil jo si at det er bra at foreldrene dine informeres (i de fleste tilfeller). Da kan både foreldrene dine og du få hjelp.
For det er ikke bra å drikke så mye at en må pumpes. Da er en alkholforgiftet. Da blir en ofte kvalm, kan kaste opp, bli søvnig og etterhvert vanskelig å vekke. Da er det viktig å få hjelp. Det er bra at en varsler helsepersonell (f eks ringer 113) om dette skjer med noen.
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?
Les mer
attach_file
Kort tid etter at du drikker alkohol vil du begynne å kjenne virkningene. Hvordan påvirker alkohol kroppen din, og hvordan kan du bruke rusmiddelet på smartest mulig måte?
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.
Les mer