SVAR
Besvart 30.12.2018 09:57:46
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Det du forteller om drikkingen til faren din, får meg til å tro at han er avhengig av alkohol, altså at han er blitt alkoholiker. Mange som er avhengige, nekter for det, og de legger gjerne skylden på andre for at de drikker. Vanligvis har de alltid en unnskyldning for å drikke.
Det er ikke din skyld at faren din drikker. Det er heller ikke moren din sin skyld. Dere kan ikke få ham til å slutte å drikke. Han må selv ville det.
Du skriver at din mor snakker til ham hver dag om drikkingen, og at det ikke hjelper. Det vil nok ikke hjelpe i fremtiden heller.
Hvordan skal faren din komme dit at han selv vil slutte å drikke? Moren din og du kan snakke med fastlegen til faren din om det, slik at legen blir klar over problemet. Hvis faren din vil, kan legen henvise ham til videre hjelp i rusomsorgen. Det finnes flere muligheter; timeavtaler til samtaler, deltakelse i grupper, f.eks. AA (anonyme alkoholikere), innleggelse til avrusning, o.s.v. Det er muligheter for at du og moren din kan få samtaler, pårørende til rusavhengige trenger også hjelp.
I noen familier blir det slik at drikkingen til den alkoholavhengige styrer hele familiens liv. Noen ganger må man rett og slett forlate det rusavhengige familiemedlemmet for å få et ok liv selv.
Kan du og moren din sette dere ned og ha en alvorlig samtale om dette? Husk: Dere kan ikke få ham til å slutte å drikke.
Du er velkommen til å ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Her kan du være anonym og få en voksen å snakke med.
Håper det går bra for deg!
Her er en link til en artikkel: https://www.ung.no/problhjemme/1971_Drikker_moren_eller_faren_din_for_mye.html
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.
Les mer
attach_file
Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge på 116111.no, ringe 116 111, eller sende sms til 417 16 111, hele døgnet.
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer