Hei!
Ja, det høres ut som han har et alkoholproblem.
Så lenge hans alkoholbruk påvirker funksjoner og oppgaver som skal ivaretas i familien, og det påvirker relasjonen til deg og søsteren din, så eksisterer det et rusproblem.
Du beskriver at han drikker både hverdager og helg, og at han som regel blir beruset, endrer atferd som oppleves som ubehagelig for deg og søsteren din.
Det er svært ulikt hvordan alkohol påvirker mennesker, også når en har utviklet et problem. Noen kan bli sinte og utagerende, men andre kan bli mer snille og stille.
Endringen i atferd er imidlertid ubehagelig for dere som står han nær, slik du beskriver når han oppsøker dere selv om dere forsøker å unngå han. Dette kan oppleves som uforutsigbart og grenseoverskridende.
Når en har utviklet et problematisk forhold til alkohol, så er det gjenkjennelig at en benekter, skjuler, bortforklarer og bagatelliserer sin bruk. Det kan oppleves som frustrerende å se at faren deres fortsetter å drikke alkohol, selv om det får konsekvenser for han. Du forteller at han har depresjonssymptomer, noe som også kan ha sammenheng med hans alkoholbruk.
Det er vanlig å kjenne på maktesløshet så lenge en ikke når frem til den som har problemet. Det er lite du alene kan gjøre for å endre din fars forhold til alkohol. Han må selv ønske å endre sin bruk, og han vil med stor sannsynlighet ha behov for profesjonell hjelp til å mestre dette. Å involvere fastlege kan være til hjelp for faren din.
Å leve med rus i familien påvirker på flere områder, og det kan derfor være nyttig å snakke med noen om det du opplever. Har du snakket med moren din om dette, eller har du andre voksne du kan snakke med?
Det finnes ulike tilbud som har kompetanse om hvordan en oppvekst med rus i familien påvirker den enkelte. Du kan ta kontakt med Kompasset, som også har tilbud om skypeterapi eller du kan ta kontakt med barnavrus, for å få råd og veiledning.
Hilsen terapeut ved Blå Kors Kompasset i samarbeid med ung.no