SVAR
Besvart 06.07.2010 11:36:54
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Hasj kan være avhengighetsskapende. THC (det viktigste virkestoffet i hasj) er fettløslig, og stoffet kan således lagres i fettvevet i kroppen. Om man røyker hasj oftere enn én gang i uken, vil derfor dette kunne føre til en opphoping av THC i kroppen, noe som forklarer den lange påvisningstiden for hasj i urinen. Abstinensreaksjoner kan oppstå når man forsøker å slutte etter lengre tids bruk. Søvnforstyrrelser, svetting, muskelverk, hodepine, dårlig mage, nedstemthet og nedsatt allmenntilstand, er noen eksempler på slike abstinenssymptomer. Mange vil også bli irritable. Dette er kanskje ikke veldig alvorlige symptomer, men de kan være ille nok til at man fortsetter å røyke. En vanerøyker vil da altså ikke lenger røyke for å ruse seg, men for å unngå abstinenssymptomene, og man kan si at han/hun har blitt avhengig. Symptomene vil imidlertid stort sett gi seg i løpet av en 12 dagers tid etter at man har sluttet å bruke stoffet.
Søvnforstyrrelser er nok den abstinensrekasjonen flest sliter med når de forsøker å slutte med hasj, og ut i fra det du skriver høres det ut som om du har et lignende problem. Om du ønsker å gjøre noe med dette problemet, vil vi råde deg å slutte med hasj helt, eller i hvert fall trappe ned ganske mye. Dette vil nok innledningsvis føre til at søvnproblemene blir større, men da er det viktig å fokusere på at dette kun er en forbigående fase (vanligvis ikke mer enn maksimalt to uker). Det er også lurt å forsøke å legge seg til samme tid hver dag (også i helgene).
Om du synes det er vanskelig å slutte med hasj på egenhånd, eller trenger mer motivasjon for å slutte, kan det være verdt å ta en titt på de to guidene nedenfor:
- En guide for deg som vil slutte med hasj.
- Slutte? med hasj.
Om du ønsker mer omfattende hjelp, vil vi anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din eller en lege ved en helsestasjon for ungdom, som igjen kan henvise deg til et passende tiltak. Psykiatrisk ungdomsteam (PUT) og andre ruspoliklinikker gir poliklinisk oppfølging av ungdom med rusproblemer. De tilbyr behandling på dagtid uten at man er innlagt, og stort sett dreier det seg om samtaleterapi.
Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588