SVAR
Besvart 04.06.2017 19:42:00
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei!
Du skriver om flere ting som har med lovverk og tobakkspolitikk å gjøre, så jeg deler opp svaret mitt i flere punkter. Det er virkelig mange spennende tema du tar opp i spørsmålet ditt!
1. Skal det bli forbudt for alle født etter år 2000 å bruke tobakk?
Nei, helsemyndighetene har ikke planer om å endre aldersgrensene for salg av tobakk for øyeblikket. Det var Legeforeningen som foreslo å innføre en "flytende aldersgrense" som den du har hørt om. Det er en del fagfolk som mener at aldersgrensen burde være 20 år, i det minste for røyk (på alkohol har vi aldersgrense 18 år for øl og vin, men 20 år for sprit).
2. Når blir det tillatt med e-sigaretter med nikotin?
I løpet av 2018 blir det lov å selge e-sigaretter med nikotin i Norge. Det kommer ikke til å bli lov til å reklamere for e-sigaretter eller å vise dem frem i butikkhyllene (de må være i skap som røyk og snus). Det skal også bli forbudt å dampe innendørs og aldersgrensen blir 18 år.
3. Vil aldersgrensene være de samme for alle typer nikotinprodukter i fremtiden?
Aldersgrensene for nikotinprodukter kommer nok til å fortsette å være 18 år. E-sigaretter regnes ikke som et tobakksprodukt, men det er likevel en del regler om e-sigaretter i tobakkskadeloven (røykeloven). Mange av reglene som gjelder for røyk og snus gjelder også for andre produkter med nikotin, eller nikotinfrie produkter som ligner på røyk og snus.
Det er 18 års aldersgrense på e-sigaretter, på nikotinfri snus og på nikotintyggis hvis du kjøper den i butikken (på apoteket kan man få kjøpt nikotintyggis selv om man er under 18 år, men da må en farmasøyt vurdere at du virkelig trenger det).
4. Jeg håper det ikke blir forbudt med tobakksprodukter
Det kommer nok ikke til å bli forbudt å selge tobakk/nikotin-produkter med det første. Politikerne i Norge har blitt enige om at de ønsker en fremtid uten tobakk. Det målet prøver de ikke å nå ved å totalforby all tobakk. I stedet forsøker de å gjøre tobakk mindre fristende for nye brukere, og de oppfordrer dem som er avhengige til å slutte.
Den nye loven med nøytrale snus- og røykpakker er en måte å gjøre tobakk mindre fristende på. I tillegg har vi i Norge høye avgifter, aldersgrenser, reklameforbud og informasjonskampanjer for å spre kunnskap om skadevirkningene av tobakk.
5. Vil e-sigaretter med nikotin være et bedre alternativ enn snus?
Det stemmer at nikotinholdige e-sigaretter snart blir tillatt for salg i Norge. Jeg kan dessverre ikke gi deg et godt svar på om det vil være bedre for helsa å dampe e-sigaretter enn å snuse. Det finnes ikke noe forskning på langtidseffektene av e-sigaretter på helsa (fordi e-sigaretter er et ganske nytt produkt). E-sigaretter er mindre helseskadelig enn røyk, men det er funnet kreftfremkallende stoffer i noen av dem. helsenorge.no/rus-og-avhengighet/snus-og-roykeslutt/e-sigaretter
6. Jeg synes ikke tobakk er skadelig for samfunnet.
Jeg er ikke enig med deg i dette. Tobakk forårsaker enorme unødvendige lidelser. Tobakksbruk er ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt den enkeltfaktoren som har bidratt til mest helseskader i befolkningen de siste ti årene, og er den viktigste årsaksfaktoren til kreft. Helseskadene av røyking er også veldig skjevt fordelt og det er dem som har dårligst økonomi og dårligst psykisk helse som skades mest av røyking.
Det er veldig vanskelig å beregne hvor mye tobakkskader koster samfunnet ved økte utgifter til helsebehandling og sykefravær.
FN har satt det å få ned tobakksbruk som et av målene for en bærekraftig fremtid i verden (her kan du lese om FNs bærekraftmål). I fattige land er tobakk et alvorlig hinder for utvikling. Mennesker blir syke av å jobbe på tobakksplantasjer og regnskog hogges ned for å dyrke tobakk. Mange blir avhengige og bruker store deler av inntekten sin på røyk fremfor å f.eks. sende barna sine på skole. Hvert år dør 7 millioner mennesker i verden av tobakk. De fleste bor i fattige land.
I Sveits er det nå opprettet en straffesak mot tobakksprodusenter hvor de anklages for overlagt drap fordi de med viten og vilje selger et produkt som dreper halvparten av brukerne (røyk).
Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk