Hopp til hovedinnholdet

Er det lov til å drikke i russetiden når man er 17 år?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg lurte bare på om det er lov å drikke i russetiden når man er 17år. hadde en venn som gjorde det å politiet brydde seg ikke, så er usikker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke straffbart å drikke alkohol selv om man ikke har fylt 18 år, men man har som du vet ikke lov til å kjøpe alkohol før man har fylt 18, og det er heller ikke lov til å selge eller overlate alkohol til personer under 18.

Det betyr at hvis du drikker alkohol i russetiden, og du blir stoppet av politiet, kommer du ikke til å få bot. Men politiet kan ta fra deg alkoholen, og de kan innkalle deg og foreldrene dine til samtale dersom de mener det er behov for det. 

Det er gode grunner til at vi har så strenge aldersgrenser på kjøp og salg av alkohol i Norge. En av grunnene er at myndighetene gjennom reglene i alkoholloven prøver å hindre de store skadene et for stort alkoholforbruk kan ha for mennesker. Jeg har lagt ved noen artikler nedenfor der du kan lese mer om hvorfor vi har regler om kjøp av alkohol osv. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alkoholloven

Forbudsskilt med alkohol (colourbox.com)

Alkoholloven skal være et virkemiddel for å forsøke å begrense de skader som overdreven bruk av alkohol kan føre til.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

- Kjøper alkohol uten å være 18 år

Har du legitimasjon? (colourbox.com)

Jeg er en gutt på snart 17 år. I påsken skal jeg på hyttetur, og har tenkt å drikke alkohol. Men det er en ting jeg lurer på. Hva skjer hvis jeg blir tatt for å kjøpe øl?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid