Hopp til hovedinnholdet

Hei. Jeg har spørsmål angående kropp og selvbilde. Og så lurer jeg på hva vandregruppe i russetiden er?

Jente 16 år
 

Spørsmål

-Jeg har alltid vært ukomfortabel med å dusje offentlig av personlige grunner. Som oftest skifter jeg på doen, uten å få dusja. Venninnene mine har begynt å spørre hvorfor, og jeg svarer alltid med at jeg ikke er svett eller at jeg har glemt gymtøy. Men jeg kan ikke fortsette med disse unnskyldningene! Hva kan jeg si? (når det å dusje i lærergarderoben ikke er sosialt akseptert) -Hadde spiseforstyrrelser i ca 2 år (er frisk nå) og har hørt i ettertid at forbrenningen kan bli ødelagt av dette. Er det sant? Er det derfor jeg legger veldig fort på meg i dag? Blir forbrenninga aldri bra igjen? -Hva er vandregruppe i forbindelse med russetiden (konkret)? Har man van? Buss? Hva går dette ordet ut på? -Hvordan kan jeg få mindre pupper? Jeg har ekstremt store pupper i forhold til resten av kroppen min, og det ødelegger selvtilliten min. I tillegg driver jeg med ballett, hvor det absolutt ikke er fint med store. Der skal du nærmest være flatbrysta. Hva kan jeg gjøre? Det er et stort problem!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så flott med så mange spørsmål! Jeg besvarer de punktvis, ett og ett. 

  • Når det gjelder det å ikke like å dusje sammen med de andre etter gymmen, er du ikke alene om det. Det er mange på din alder som har det sånn. Ofte løser dette seg enklest ved at man gjør en avtale med læreren. Enten at du dusjer i lærergarderoben, eller at du kan gå ut fra gymtimen 10 min før de andre slik at du er ferdig dusjet når de andre kommer. Til venninnene er det det beste å si det som det er, at du ikke liker å dusje sammen med andre. Det beste er alltid å være ærlig. Man må akseptere at folk har forskjellig forhold til nakenhet.
  • Du skriver at du har hatt en spiseforstyrrelse tidligere og at du har hørt at forbrenningen er ødelagt for bestandig. Du skriver ikke hva slags spiseforstyrrelse du har hatt. Hos en person med anorexia nervosa som får behandling og går opp i vekt, øker forbrenningen igjen innen få uker. 
    Om man sulter seg eller får i seg altfor lite i forhold til behov for å gå ned i vekt, vil ofte få forstyrrelse i thyroidea hormoner som styrer stoffskiftet. Hos de aller fleste blir verdiene normale igjen kort tid etter behandling for sin spiseforstyrrelse. Du kan eventuelt ta en blodprøve hos legen for å sjekke disse hormonene.

    Forbrenning kan være veldig individuelt, og det er umulig å si hvordan stoffskiftet ditt er uten å gjøre undersøkels
    Svaret er altså at hos de fleste som har hatt spiseforstyrrelse tidligere blir forbrenningen helt normalt igjen
  • Å være i en vandregruppe i russetiden, betyr å være vandreruss, altså en gruppe som ikke er med på buss eller van. De har det samme konseptet med tilhørighet til en gruppe, men har ikke behovet for å være med på buss.

  • Hvordan brystene dine ser ut er bestemt ut fra gener fra mor og far. Det er ingenting du kan gjøre med bryststørrelsen din utenom kirurgi. Kirurgi blir sjelden gjort før man er 18 år, og om det ikke er medisinske grunner til at de må forminskes, må man betale denne operasjonen selv. Hva det koster og hvilke muligheter som finnes, må du undersøke på den enkelte klinikken. Det beste er å godta seg selv slik man er skalpt, og se bort fra det man ikke er fornøyd med, og fokusere på det man liker med seg selv. Du skriver at man som balettdanser bør være flatbrystet. Det er ikke nødvendigvis riktig. Det finnes mange forskjellige stramme sportsbher på markedet som vl holde brystene dine på plass under dansingen, og få de til å se flatere ut :-) 

Lykke til med alt!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid