Hopp til hovedinnholdet

Jeg takler ikke at kjæresten min skal være russ...

Gutt 19 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 19 år og er sammen med ei på 19. hun skal være russ i år og jeg sliter veldig med tankene om utroskap og klåing, klining og voldtekt generelt allt som følger med russetiden... vi har vært sammen i 18mnd og vi stoler på hverandre og er glad i hverandre, men jeg som ikke skal være russ sliter veldig med tankene på at hun skal være på fester og rulle hele natta full med masse ukjente gutter og jenter... jeg sliter med angst fraførav og jeg blir drit sliten og såpass kvalm at jeg tilslutt kaster opp... vi har snakket om dette problemet sammen, men kommer ikke frem til noe begge to er fornøyd med... eneste vi har avklart er at hun ikke skal på russetreff men bare på fester og rulling osv når det går. jeg vil så gjerne få tankene mine over på noe annet og slippe å være kvalm, ufokusert på jobb og nesten ikke spise i 1,5 mnd... kan dere komme med noen vise ord?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du sliter med tankene om utroskap og klåing, klining og voldtekt generelt alt du mener følger med russetiden, nå som kjæresten din skal være russ. Dere har snakket om det, og hun har valgt å ikke være med på treff, kun fester og rulling når det passer.

Man er russ en gang i livet. Det er feiring av at man er ferdig med videregående skole. Man feirer sammen med sine klassekamerater og venner, og møter selvfølgelig også på russ fra andre skoler. Akkurat som ellers i livet når man er på fest er man sammen med venner og møter andre personer.

Jeg forstår jo at du syns det er litt skummelt å tenke på at kjæresten din blir russ og da fester sammen med andre og kanskje er med på ting som du ikke syns er så OK å tenke på at hun er med på.  Jeg skal betrygge deg med at de aller aller fleste klarer å holde seg unna å seksuelt trakassere en jente uansett hvor mye alkohol de har innabords. De aller fleste tolker et nei som et nei. At hun kan få oppmerksomhet fra gutter er jo ingen hemmelighet, men det kommer ikke til å være noe annerledes i russetiden enn det er ellers. Jeg er sikker på at kjæresten din sier nei hvis noen prøver seg på henne, og man kan ikke bekymre seg for hva andre kommer til å gjøre når de får et nei. Som regel takler gutter det veldig bra, og alle som kjenner henne vet jo at hun har kjæreste. 

Jeg skjønner ikke helt om du bekymrer deg for at gutter kommer til å flørte med henne fordi du er litt sjalu (noe som også er helt normalt), eller om du rett og slett er redd for henne og at hun skal bli seksuelt trakassert. Uansett tilfelle så må du bare slå deg til ro med at det uansett ikke er noe du kan gjøre med det. Hun kommer antakeligvis til å gå ut av russetiden uten noen veldig ubehagelige eller skumle situasjoner. Hun kommer til å ha masse folk rundt seg, og de gangene hun ikke har det er det jo faktisk noe du kan gjøre. Du kan tilby deg å hente henne eller følge henne hjem når hun har vært på byen, og rett og slett sørge for at hun ikke går alene rundt i gatene. Du kan si at hun kan ringe deg uansett hva det skulle være - hvis det skjer noe, hvis hun er for full og vil hjem eller hva som helst. 

Jeg synes det er kjempebra at du bryr deg, men du kan jo også tenke på det at kjæresten din ikke kan gå rundt og bekymre seg for at du f.eks. kommer til å havne i en slosskamp hver gang du skal ut og feste. 

Dere er kjærester og er glade i hverandre. I et forhold må man gjøre et valg om å stole på hverandre, ellers blir det veldig slitsomt. Ikke bare for deg, men for henne også. Dette handler ikke om russetiden, eller om henne, men om deg og din usikkerhet. Litt sjalusi kan bare være sunt. Det betyr antakelig bare at du er forelska og hater tanken på å miste kjæresten din til noen andre. Men den usikkerheten som gnager og gnager, handler egentlig om selvtillit. Du må tro at du er likestilt kjæresten din og tørre å stole på at du er en person som fortjener å bli elsket.

Jeg synes du skal la kjæresten din dra på treff, feste og rulle så mye hun selv vil i russetiden. Du skal ikke begrense henne, du har faktisk ikke lov til å sette begrensninger for henne. Kjærester skal ha det godt sammen, og man skal ikke føle seg kneblet eller fanget i et forhold.

Prøv heller å snu situasjonen på hodet. Hvis det var du som var russ med gode venner, så hadde du vært opptatt av å ha det gøy sammen med dem. Sånn er det mest sannsynlig for kjæresten din også. Det er, tross alt, veldig viktig å ta vare på venner, selv om dere har blitt kjærester. 

Jeg synes du skal snakke med noen utenforstående om dine reaksjoner på at hun skal være russ. Prat med venner, familie, helsesøster på skolen eller lignende, slik at du får hjelp med dine følelser rundt dette :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Er du redd for at kjæresten skal gjøre det slutt?

Par (www.colourbox.com)

Å være i et forhold kan både være tøft og fint. Å vite at du har en person som bryr seg om deg og setter deg først er en utrolig stor trygghet. Men hva hvis du begynner å tvile på at den andre fortsatt har følelser for deg?

Skrevet av ungdomsjournalist Tiril.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid