Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om russetiden

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg er 19 år og starter i 3. Klasse etter sommeren. To uker ut i semesteret gjorde jeg noe jeg hadde veldig lyst til nemlig å bytte til musikklinje. Men det medførte at det beste var å starte i 2. Klasse en gang til i og med at jeg skulle få med meg musikkfagene jeg da trenger. Jeg er på konsept med vennene mine fra den forrige skolen og skal være russ med dem. Skal på landstreffet i Stavanger nå i Mai og ser frem til det, men så leste jeg nettopp, og fikk hjertet i halsen litt, at det som kreves for å komme inn er gyldig billett, bankkort(ID), samt «skolebehov som bekrefter at man er avgangselev gjeldene år». Hva vil det si? Jeg har jo skolebevis men er det et spesielt skolebehov man får som avganselev som jeg ikke har som gjør at jeg da ikke kommer inn? Har lest om at man selv kan velge hvilket år man vil være russ når det skjer slike ting som gjør at man går VGs over mer enn 3år. Hva gjør jeg? Er det noe slags skriv/forklaring jeg må ha med?

Besvart 10.03.2019 22:49
 

Svar
Hei

Hei! Skjønner godt at du lurer på dette. 

Vi kan bare svare delvis på dette, for russetiden er en valgfri og privat feiring som ikke er i regi av skolen, og vi er ikke helt oppdaterte. 

Men slik som vi har skjønt det kan du fint selv velge å være russ når du vil, men du vil kun få mulighet til å få russe-ID/russepass en gang (dette er for å hindre at elever blir russ flere år på rad). Dette russepasset trenger du for å komme inn på de store arrangementene, som Tryvann og Stavanger. 

Normalt sett ville du fått russeID naturlig i 3.klasse, hvis du ikke hadde byttet. Men slik vi har forstått det er det vanlig å be skolen din om tillatelse til å være russ nå, altså be om den bekreftelsen du trenger for å få russeID nå i stedet for neste år. 

Det kan være forskjeller akkurat hvordan du søker om dette eller ber om dette - men skolen din har sannsynligvis et russestyre, og du burde starte med å kontakte dem! Du kan også spørre skolestyret ditt generelt om dette. 

Så vidt vi vet er dette ganske vanlig, og det du må gjøre er å spørre russestyret eller skolen din om du kan søke om å få bekreftelse på at du vil være russ nå - og dermed få russeID. 

Dette tror vi ordner seg fint - men start med å kontakte russestyret på skolen (eller din tidligere skole, hvis du byttet), og hør hvordan du skal gå frem! De vet mer om dette enn oss :)

Lykke til!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid