Hopp til hovedinnholdet

Er kontakten om russebuss gyldig når jeg er 17 år?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Vi er en ryddegjengen som har kjøpt en buss. Gjengen holder på å gå i oppløsning før første innbetaling på bussen og jeg som 17 år har skrevet under på denne kontrakten. Er kontrakten gyldig når jeg er 17 år? Vil ikke sitte igjen med et beløp på 80.000kr alene

Besvart 29.05.2019 19:09
 

Svar
Hei

Det følger av vergemålsloven § 9 at den som er under 18 år ikke selv kan "foreta rettslige handlinger eller råde over sine midler, med mindre noe annet er særlig bestemt" Å inngå en kontrakt er en rettslig handling.

Det er imidlertid visse unntak fra dette. Du kan kjøpe og selge varer du har skaffet deg ved egne midler når du er over 15 år. Det betyr i realiteten at du holdes ansvarlig dersom du kjøper noe, eller selger noe du har kjøpt for egne midler, såfremt varen ikke er av stor verdi. 

Jeg antar at du i ditt tilfelle vil kunne heve avtalen fordi du ikke var myndig da du inngikk kontrakten og fordi kontrakten innebærer innbetaling av større pengebeløp. 

Dersom det skulle bli en tvist ut av dette som dere og selger ikke selv klarer å løse, kan saken avgjøres i forliksrådet. Da må du i så fall ta ut forliksklage. Hvordan man tar ut forliksklage kan du lese om på forliksrådets nettsider. Skulle saken gå så langt bør du få hjelp av foreldrene dine. 

På nettsiden til Forbukerrådet kan du også finne masse nyttige forbrukertips for russetiden. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Smart å vite om russebil og russebuss

Russebil (colourbox.com)

Når russetida nærmer seg er det mange som vurderer å skaffe seg russebil eller russebuss. Det kan være kjempemorsomt og veldig sosialt, men husk å sette deg inn i regelverket - ellers kan det hende bilen eller bussen ikke kommer på veien i det hele tatt!

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid