Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å bli russ, men jeg får ikke lov av familien min.

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, jeg begynner vg3 til høsten nå, og har lyst til å bli russ. skal ikke være helt crazy og drikke og blablabla, men vil være russ fordi jeg vil ferie at jeg snart er ferdig med skole + alle vennene mine er russ og jeg vil være med i samholdet og bli med på alt det de skal på. men jeg får ikke lov av familien min til å være russ. kan de egentlig nekte meg? blir 18 i januar, da er jeg jo myndig? jeg bor fortsatt med mor og far og det er vell sånn ''mitt hus mine regler'' opplegg, men da flytter jeg heller bare ut da? noe jeg heller ikke får lov til forresten. ugh skjønner ikke hvorfor de er så strenge og kontrollerende, er veldig flaut når de skal kjøre meg til en venninne og sitter utenfor i bilen HELE tiden helt til jeg skal hjem. de stoler jo ikke på meg og ja nei det er bare ufattelig dritt. men ja, hovedspm: kan de nekte meg i å bli russ?

Besvart 24.06.2019 20:56
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du blir frustrert når du opplever at foreldrene dine er veldig strenge og kontrollerende. Det er helt normalt at du ønsker å feire at du er ferdig med mange år på skole sammen med vennene dine i russetiden selvom du tenker at du ikke skal være helt crazy.

Venner er viktige i ungdomstiden og noe de fleste ønsker å bruke tid på. Det er derfor leit at foreldrene dine ikke stoler på deg nok til å la deg være ute sammen med venner. Jeg håper du kan snakke rolig med de om dette, eventuelt få hjelp fra andre voksne til å forklare hvorfor dette er vitkig for deg.

Uansett om du er 17 år eller 18 år, så kan ikke foreldrene dine nekte deg å være russ på den måte at du har på deg en russedress og feirer med vennene dine. Når du er under 18 år kan de nekte deg å reise på arrangementer rundt i landet. 

Du fyller 18 år før russetiden begynner for fullt. Når du har fylt 18 år kan i utgangspunktet ikke foreldrene dine bestemme over deg lenger. Samtidig er det riktig som du sier at når du bor hjemme hos de kan de sette noen begrensninger, for eksempel at du må informere de om hva du skal.

Jeg anbefaler deg å ta en prat med foreldrene dine om hvilke tanker du gjør deg rundt russetiden, kanskje dere også kan inngå noen kompromisser. Å hindre deg i å bli russ og ha en fantastisk russetid kan de uansett ikke, men det er enklere å ha en fin feiring hvis dere finner ut av gode løsninger på forhånd.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid