Hopp til hovedinnholdet

Plagiat eller ikke?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte bare på om vi bruker denne kontrakten: http://www.russen.no/dittlivsparty/Internkontrakt%202011.pdf Og gjør noen endringer og legger til noen punkter, må vi oppgi at den er fra ryddehjelpen eller ha med adressa og nettsiden osv som står nederst på hver side? Om vi ikke har med dette, blir det plagiat? Kan vi eventuelt skrove helt øverst at dette er en kontrakt vi fant på russegjelpen.no med noen endringer og tillegg fra gruppen? Takk for hjelpen

Besvart 27.06.2019 12:02
 

Svar
Hei

Det er uklart for meg hva avtalen deres en ment å gjelde for, og jeg har ikke alle opplysningene i saken, så det er vanskelig for meg å gi dere et konkret svar.

Dersom dette er en standardavtale dere har funnet på nett, som er publisert av "produsenten" av avtalen, er den offentlig tilgjengelig , og jeg kan ikke se at bruk av en slik avtale vil være problematisk. Det er imidlertid slik at dersom man bruker noe som man har kopiert fra andre, bør man også opplyse om hvor man hentet det fra. 

Når det kommer til bindende juridiske avtaler, er det slik at den som fremskaffer/skriver kontrakten som hovedregel vil være ansvarlig for eventuelle uklarheter som måtte oppstå i etterkant. Jeg legger således til grunn at originalkontrakten er skrevet med bistand fra en jurist/advokat (eller andre fag/kompetansepersoner). Dere bør derfor tenke dere godt om før dere skriver om kontrakten, da eventuelle endringer vil kunne medføre uklarheter dere ikke øyner å ta høyde for, og som dere vil måtte bære risikoen for i etterkant. 

Det er også viktig å være klar over at man i utgangspunktet ikke kan inngå juridiske avtaler før man er 18 år. Dette gjelder både for den som tilbyr avtalen, og den som aksepterer avtalen. Dette kan repareres ved at partene etter at de er fylt 18 år godkjenner avtalen, men kan skape problemer dersom parten har ombestemt seg i mellomtiden.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Åtte tips til en bra russefeiring

Russ på gata (colourbox.com)

Russetiden skal være en av de beste opplevelsene i livet ditt. Sørg for at den blir nettopp det med disse tipsene.

Skrevet av Hanna, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid