Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om russetid, russebil og økonomi

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har noen par spørsmål ang russetiden! 1) Hva gjør de, de som er med i russestyret? 2) Hvor mange russestyrer er det tilsammen? 3) Ca hvor mye koster det å være på buss? 4) Ca hvor mye koster russetiden generelt (med tanke på alt man kjøper av alkohol, russekort, osv.) 5) Tror ikke foreldrene mine blir så glade når de finner ut av jeg skal være med på russebuss, noen tips til hvordan jeg kan få dem til å være ubekymret? 6)Er det vanlig å begynne å tenke på om man vil ha russebuss eller ikke, på ungdomsskolen? På forhånd takk:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

 

Hva man gjør i russestyret kommer helt an på hvor mange som blir tatt opp i russestyret og hvilken tittel/oppgave man har. Du kan gjøre alt fra det som har med økonomi å gjøre, være russepresident og leder for russen på skolen, styre med russeklær, fester osv. Det er normalt ett russestyre per skole.

 

Det kan koste alt fra 10000-50000 kr å være med på russebuss. Mye av dette får du tilbake når dere selger bussen. Det avhenger av hvor mange man er, hvor mye man får sponset og hvor mye man vil legge i det. Mange lager jo til og med egen låt til russebussen, og da går det fort veldig mye penger.

 

Det er vanskelig å si hvor mye russetiden koster, og det er forskjellig fra person til person. Det kommer an på hvor mye klær du kjøper deg. Det minste som er vanlig å kjøpe er russebuksa, en genser og en t-skjorte. I tillegg har de en egen pakke man kjøper med russekort, fløyte osv. Du kan finne priser og produkter på denne siden blant annet: webshop.russesiden.no/

Det er umulig å estimere en pris for hvor mye du bruker på russetiden. Noen drar ut hver dag, og da blir det mye penger på alkohol, mens noen bare drar ut i helgene. I tillegg kommer det an på om du skal dra på noen russetreff og arrangerte fester, disse koster også penger. Men det er vanlig å legge av noen tusen før russetiden så man har penger å ta av.

 

Jeg tror ikke foreldrene dine tenker det samme om russebuss når du er gammel nok til at du skal være russ som det de gjør nå. Det er ikke noe du trenger å tenke på før det blir aktuelt å begynne å kjøpe bussen og fikse på den. Hvis du forteller dem at du har planer om å være med på russebuss i god tid, f.eks. i første eller andreklassen på videregående, så har de tid til å venne seg til tanken. Når du er 18 år har de heller ikke noe de skulle ha sagt om russebussen, så lenge du bruker dine egne penger. Fortell dem at du skal være ansvarlig, og vis dem i tiden før at du KAN være ansvarlig, og at det bare er for at dere vil være samlet og at det er en morsom ting å gjøre sammen! 

 

Det er veldig vanlig å tenke på russetiden på ungdomsskolen, men ikke så mange begynner å planlegge allerede da. Ting kommer til å forandre seg etter at du begynner på videregående. Kanskje blir vennekretsen din endret osv. Det er likevel morsomt å fantasere om hvordan russetiden blir, og det er ingenting galt i det :-)

 

Mvh

Ungdomsredaksjonen, ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Smart å vite om russebil og russebuss

Russebil (colourbox.com)

Når russetida nærmer seg er det mange som vurderer å skaffe seg russebil eller russebuss. Det kan være kjempemorsomt og veldig sosialt, men husk å sette deg inn i regelverket - ellers kan det hende bilen eller bussen ikke kommer på veien i det hele tatt!

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Økonomitips for russen

Russ og økonomi (ung.no)

Russ i år, eller kanskje i gang med å planlegge russetida neste år? Her er noen gode tips du bør ta med deg på veien.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid