Hopp til hovedinnholdet

Når kan jeg bli Russ? Hvor gammel må jeg være?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Når kan jeg bli Russ? Hvor gammel må jeg være? Er det når jeg går i 3 klasse på Vidregående så blir jeg russ? Blir man Russ vis man går på Helse og Sosial?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Hvorvidt man velger å være russ eller ikke er helt opp til en selv - uansett hvilket utdanningsprogram man går. Men russetiden skal være en feiring av at man har fullført videregående skole. Derfor feirer man russetid det siste året man går på skolen. Hovedregelen er at elever som er registrert på skolens liste over avgangselever har mulighet til å bli russ og bestille russelappen. Elever som går yrkesfaglige utdanningsprogram og skal bli lærling kan normalt bli russ når de fullfører Vg2, eller etter fullført læretid.

 

De som velger påbygging til generell studiekompetanse i Vg3 blir russ dette året. Det samme gjelder elever på yrkesfag som har skole også i Vg3. Russetiden skal som sagt være en feiring av at man avslutter videregående.

 

Du kan altså feire russetid også om du går helse- og sosialfag. Hvor gammel du er i russetiden, er avhengig av om du feirer etter Vg2, etter fullført læretid, eller i Vg3 om du går påbygging til generell studiekompetanse. De fleste russ er i alderen 18-20 år.

 

Les mer om russetid i artikkelen under dette svaret. Lykke til videre!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid