Hopp til hovedinnholdet

Press på skolen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 15 år. jeg går i 10.klasse nå og jeg må bare si at jeg er så utrolig lei av alt! jeg er så utrolig lei av skole! har ingen motivasjon igjen! I klassen min så er det om å gjøre å ha best mulig karakter blant oss beste, men jeg vet ikke om jeg klarer mer. Jeg blir utslitt på alle måter. Hver dag står jeg opp, går på skolen kommer hjem og øver til prøver! Vi skal ha 13 prøver fra høstferien til juleferien og tanken på at jeg må gjøre det bra på alle disse er ikke tenkelig i mitt hodet! jeg er en ungdom som gruer meg til hver eneste uke, siden jeg må pugge mye og nesten hver kveld er jeg i gråten for jeg ikke er god nok, selv om jeg får mange 5ere og noen 6ere og har kun fått to 4ere! men i dag fikk jeg en 3er på en engelsk stil som jeg har hatt på skolen. Trodde jeg skulle dø, jeg startet å grine og nå føler jeg at hele livet mitt er over! selvtilliten min er på null, siden jeg hater meg selv for hvor dum jeg er! så jeg lurer på hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det du forteller om vil mange ungdommer kjenne seg igjen i. Spesielt i 10. klasse er det stort press i forhold til karakterer. Det høres ut som at du egentlig klarer deg bra, selv om du nå har fått 3 på en stil. Jeg kan forstå at det å få 3, når man til vanlig får 5 og 6, gjør noe med selvtilliten. Du tenker nå at du er dum, men jeg tror at du innerst inne vet at du selvsagt ikke er det.
Min erfaring er at tankene man får i forhold til dette presset, karakterjaget, gjør at man rett og slett kan prestere dårligere. Man klarer ikke å dele opp oppgavene, men ser alt man skal gjøre over de neste 14 dagene, for eksempel, uten å tenke at det skal fordeles over 14 dager.

Mitt råd er å snakke med noen om hvordan du har det. Du kan snakke med læreren i forhold til hvordan du kan få en bedre studieteknikk som ikke gjør deg så stresset. Få hjelp til å lage en plan for når du skal gjøre de forskjellige oppgavene, og når du skal øve til prøver. I denne planen er det viktig å sette av tid til å gjøre hyggelige ting også, og tid til venner og familie. Videre vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster for å få hjelp til å snu negative tanker, og ha fokus på mestring. Når du opplever skolen mer håndterbar, og du opplever at du klarer deg bra på skolen vil du bli mindre lei og du vil bli mer motivert.

Livet ditt er ikke over. Tenk igjennom hva ungdomsskolekarakterene skal brukes til. Du skal bruke dem til å komme inn på videregående, og da bør du kanskje sjekke hvilket snitt du må ha i forhold til det du ønsker å velge. 

Det er også viktig at man ikke setter likhetstegn mellom hva man presterer, og hvilken verdi man har som menneske. Du er bra nok uansett hvilken karakter du får. 

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse