Hopp til hovedinnholdet

Selvskader, er ekstremt deprimert og har angst. Ikke si at ting blir bedre.

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg er en jente som selvskader og har mistet lysten til å gjøre noe, jeg sitter hjemme alene fordi jeg sliter ekstremt mye med deprison, sosialangst og selvskading. Har litt opp livet 3 ganger har mistet all form for venner og er alene. jeg skyller på meg selv fordi jeg er for ærlig, har ikke gode karaterer og livet går nedover, har ikke foreldere som føler de bryr seg. jeg stoler ikke på folk og orker ikke å høre det går bra og det tar bare tid, jeg har ventet i 6/7 år og det har blitt værre. jeg trenger folk som er enige med at livet ikke blir bedere, ikke folk som sier at alt blir bra når alle rundt ser det blir værre. (btw masse komma, punktum og skrivefeil

Besvart 11.01.2019 21:58
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Du forteller at du sliter ekstremt mye med depresjon og sosial angst og selvskading. Dette i seg selv får meg til å tenke at det å ha det så vanskelig som du har det nå vil påvirke tankene dine og hvordan du tenker om framtiden. Det at du tenker at framtiden ikke kan endre seg og at du trenger folk som kan være enig med at livet ikke blir bedre tror jeg kommer av depresjonen. Det er vanlig at spesielt tanker om fremtiden blir påvirket. Kort fortalt blir det gjerne slik at man ser verden gjennom de "brillene" man har på seg nå i nåtid og ikke klarer å se at noe kan endre seg. Det er tungt å ha det slik, men det at det ikke vil bli bedre kommer fra tankene du har nå og trenger ikke å ha noe med virkeligheten å gjøre.

Du forteller at du har ventet i 6 år på at det skal bli bedre, men du skriver ikke noe om hva den ventetiden har bestått i. Dersom du ikke har fått hjelp for dine problemer så er det viktig at du får det. Du skal ikke måtte ha det slik alene. Du kan gå til helsesykepleierhelsestasjon for ungdom eller fastlegen din for hjelp videre. Det kan være svært krevende å komme ut av depresjon, selvskading og sosial angst alene. Men alt dette finnes det god hjelp og terapi for.

Jeg tenker spesielt at den vonde sirkelen du er inne i nå trenger å brytes. Du har isolert deg og sitter hjemme. Dette er tungt og vanskelig og du får mye tid til å tenke på vanskelige tanker. Ved å få hjelp til å se hvordan du skal gå fram er jeg sikker på at du sakte men sikkert kan komme deg ut av denne spiralen. Det høres ut som om du tenker at ingenting nytter men slike tanker vil ofte komme av at depresjonen "snakker". Ikke la depresjonen, angsten og de vanskelige tankene eie deg! Du fortjener å få det bedre og jeg råder deg til å søke denne hjelpen så fort som mulig.

Ønsker deg all lykke til og sender en god klem. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse