Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å være meg selv. Hjelp!

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skriver til dere fordi jeg sliter veldig med å være meg selv. Helt siden jeg begynte på ungdomsskolen, har jeg vært «den stille» i klassen. Rekker aldri opp hånden, pleier kun å snakke/være med vennene mine. Jeg er egentlig ikke så sjenert, det er bare at jeg er en helt annen person på skolen. Å jeg er lei, jeg vil bli kjent med nye folk, jeg vil snakke i timene sånn at jeg kan få en bedre karakter og jeg vil få nye venner. Jeg har egentlig mange venner, men kun en som jeg faktisk liker å være med, men han bor 1 time unna. Jeg vil bare være meg selv, men får det ikke til. Å det er ikke en god følelse å være «den stille», alle tror ting om deg som ikke er sant, du får dårligere karakterer, ikke så mange venner og føler deg egentlig ganske ensom. Hjelp!

Besvart 05.04.2019 16:50
 

Svar
Hei gutt 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at du strever og at det er vanskelig for deg å endre på det mønsteret du har havnet i. Men det går heldigvis an å gjøre noe med!

Du har ganske klart for deg hvordan og hvem du egentlig er og hva du liker. Det er bra! Dette skal du stole på og ha med deg i din skolehverdag!

Kan du begynne så smått med å rekke opp hånda og svare noe i timene? Ved å ta ett skritt av gangen så utfordrer du deg selv litt og litt og du vil  klare å bryte mønsteret som "den stille".

Jeg vil også anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen din. Der kan du få hjelp til å finne ut av hva som gjør at det er vanskelig for deg å gjøre deg mer synlig.

Det er ikke så uvanlig at man blir mer bevisst på seg selv og mer selvkritisk når man er ungdom. Dette handler om at man skal finne ut av hvem man er og finne sin identitet. Ved å si noe høyt risikerer man kanskje å si noe feil eller at andre skal gi noen tilbakemeldinger. Da kan man beskytte seg og heller "bli den stille". Alle har det slik og det beste man kan gjøre mot dette er å våge!

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være relevante og nyttige for deg å lese.

Jeg heier på deg og ønsker deg alt godt!

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse