Hopp til hovedinnholdet

Jeg tør ikke gå uten sminke. Det er et skikkelig stort problem for meg.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Vet ikke helt hvilken kategori dette går under, men jeg setter det her: Jeg tør ikke gå uten sminke, og det er et skikkelig stort problem for meg. Helt siden jeg begynte på VGS har jeg brukt fult dekkende foundation. Jeg har masse fregner og noen kviser og jeg hater egentlig alt i fjeset mitt. Derfor begynte jeg å dekke absolutt ALT og jeg har gjort dette hver dag siden vg1. Jeg tør bare å gå uten sminke med familien, og til og med der er det litt ukomfortabelt. Men greia er at jeg ikke tør å slutte nå. For det første hadde alle fått sjokk og ingen hadde kjent meg igjen, fordi det er et helt annet fjes. Og jeg hadde blitt så ukomfortabel, og ikke turt å snakke med noen. Jeg tør ikke bade med venner, overnatte hos venner eller andre ting hvor sminka må av. Er allerede usikker på resten av meg selv, og sminken hjelper litt på selvtilliten. Men jeg hater å sminke meg og jeg hater å se stygg ut, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger

Besvart 12.06.2019 16:18
 

Svar
Hei jente 18 år. 

Det er en del som bruker sminke og som få mennesker har sett uten.

Men ansiktet ditt forandrer seg ikke uten sminke. Det viktigste i ansiktet er ikke huden, men øynene og smilet! 

I stedet for å gå rett fra fullt dekkende foundation, til ingenting, kan du gradvis bruke mer transparent/gjennomsiktig foundation. Spør der du kjøper sminken, om hva som kan være lurt å kjøpe.

Hvis du sakte men sikkert bruker mindre mengder, og mer transparent, vil ingen merke overgangen. De vil bli vant til deg slik du er og etter noen uker, kan du helt fint bare dekke litt med dekkstift og kanskje litt rouge/solpudder.

Fregner er så vakkert! La de få se mer og mer av disse!

Alle har kviser i perioder! Det kan være, at med mindre dekkende foundation, at du vil oppleve færre kviser. 

Begynn å overnatte med venner, vær med å bad, dra på turer, la de se den vakre jenta du er! Lev livet ditt! 

Du kan parallelt med dette arbeide med selvfølelsen. Dette kan du gjøre sammen med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Les de vedlagte artiklene. 

Ta mot til deg og vis folk hvem du er! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse