Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil prøve meg som skuespiller, men trenger å bli tryggere på scenen.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg går på videregående skole og driver sprangridning ved siden av. I det siste har jeg syntes skuespiller rollen ser veldig spennende og interessevern ut, samtidig som det ser ut til at det gir gode erfaringer. Jeg har lest rundt om kring på nettet at skuespillere MÅ like å stå foran publikum. Det høres nesten ut som om mennesker som ikke er så trygge på å stå foran et publikum ikke har noen sjanse for å bli skuespillere, og at det heller ikke vil hjelpe å styrke selvtillit deres slik at de kan prøve seg! Jeg mener det er mange som har et stort talent for å bli skuespillere men får ikke sjansen fordi det settes så store krav til å være selvsikker foran et publikum. Jeg syntes de skal får en sjans og heller få hjelp til å styrke selvtilliten slik at de også kan prøve seg, for de kan nok være like gode eller for den saks skyld bedre! Er det slik at man må føre komfortabel foran publikum naturlig? Jeg har veldig lyst til å prøve meg som skuespiller, og jeg er en av de menneskene som ikke er så stødig/sikker foran et publikum. Mye av årsaken til dette tror jeg er at jeg har et stort problem med at jeg rødmer VELDIG lett dersom jeg får oppmerksomheten eller blir stresset, noe som gir meg dårlig selvtillit med å stå foran andre mennesker fordi jeg vet veldig godt selv at jeg blir VELDIG rød i ansiktet og på brystet, og blir redd for kommentarer og latter. Når jeg har fremføringer på skolen føler jeg at dersom jeg ikke hadde rødmet så veldig hadde fremføringene min vært enda bedre (leger på rundt 4-5 nå, men dersom jeg hadde blitt tryggere kunne sikkert noen karakterer vært høyere). Så klart noen ganger vil det jo komme an på tryggheten til temaet jeg fremfører om. Jeg mener selv jeg kan ha et potensial som skuespiller (dersom jeg får hjelp med de nevnte problemene og mer erfaring). Jeg føler jeg har en godt evne til å tolke og sette meg inn i andre karakterer. Jeg har veldig lyst å prøve å se om jeg kan gjøre det godt innen skuespill, men vil gjerne få hjelp råd med problemene jeg har med selvtillit. Syntes det morsomste og et sted jeg ville hatt best talent/ evner innen, er som film/tv skuespiller, med så klart om man må gjennom teater og prøve dette ført vil det ikke gjøre noe! Et problem til er også å kunne kombinere skole, hest og skuespill, slik at det blir overkommelig i hverdagen... Jeg hadde blitt veldig glad for råd og tanker rundt dette ! ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for spørsmålet. Så flott at du har funnet en hobby du synes virker interessant, og at du har slike ambisjoner! De som er skuespillere er ofte trygge på scenen, men det er jo fordi de har øvd på det, og det er absolutt ikke sånn at man må være trygg foran publikum og veldig selvsikker for  begynne med skuespill. Ingen er eksperter når man begynner med noe, men hvis man øver blir man bedre. Jeg synes du skal sjekke ut om det er en skuespiller-eller dramagruppe i nærheten som du kan melde deg inn i. Da får du prøvd litt og sett hvordan det er, og om dette er noe du kunne tenke deg å fortsette med. Jeg skjønner at du er litt bekymret med tanke på tiden når du også driver med hest i tillegg til skole. Jeg tenker at dette er noe du må prøve deg litt frem med, du kan for eksempel starte med skuespill én gang i uken, da vil du fortsatt ha god tid til det andre. Men hvis du finner ut at du virkelig vil satse på skuespill, kan det hende du må ofre litt med tanke på sprangridingen. Men som sagt gjør det ingen ting å prøve litt forskjellig og se hvor mye du orker osv, pass bare på at du ikke lar det bli så mye at du blir sliten eller at det går utover skolen.

 

Jeg skjønner at det er problematisk for deg at du rødmer så mye, og at dette kan gjøre at du virker mer usikker på stoffet du fremfører enn du egentlig er. Jeg tenker at det å begynne med skuespill er en super måte å øve på å fremføre ting, og du vil nok merke at det blir mye enklere. Et tips kan også være å øve masse på fremføringen i forkant. Stå foran speilet og forestill deg at du står foran klassen, ta en film av deg selv mens du fremfører, eller øv deg foran familie/venner. Jo flere ganger du øver, jo lettere blir selve fremføringen. Og selv om det tar litt tid, er det jo verdt det hvis du får en bedre opplevelse og karakter. 

 

Selvtillit er også som du sier en viktig del av det å stå foran publikum. Jeg legger ved et par artikler med gode tips til hvordan du kan jobbe med dette.

 

Lykke til!

 

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

 



 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Viktig med komplimenter?

Flau gutt (colourbox.com)

Det er flott å høre når noen synes positivt om oss, og det er bra for selvtilliten! Men har det noe å si hvem komplimentene kommer fra? Og når blir komplimenter til smisk?

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse