Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 17 år og har kjæreste på 14 år, vi har sex, kan jeg straffes? 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hei. G17 her har ei kjæreste på 14. Jeg elsker henne veldig og gjør alt for henne for at hun skal være glad...Men, vi har hatt sex mange ganger, jeg veit hun er under den seksuelle lav alder og jeg er over, men det er hun som begynner å suge meg midt på natta og begynner å beføle meg, jeg elsker det jo, og jeg har sakt at vi kan vente men hun vill ikke og jeg har jo lyst på sex jeg er jo gutt er jo kåt på henne og alt men når vi har sex så blir jeg til ett "monster" vis du skjønner. lager masse suge merker på henne og masse daske merker på rumpa hennes og hun liker det, men jeg er redd for at hun er redd for å si nei til sex eller ikke ha sex med meg får å miste meg og selvom vi ikke har sex så er jeg like glad i henne jeg vil ikke gjøre noe mot henne elske henne veldig høyt. men det med suge merker og "spanke" merker på henne. hun sier hun liker det og jeg har prøvd å sakt nei til sex fordi jeg lager merker på henne, men hun "tvinger meg" jeg liker jo det men jeg vil ikke skade henne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Ifølge straffeloven kan den som har seksuell omgang med barn under 16 år straffes. 

Det fremgår av straffeloven § 302 at "Den som har seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år, hvis ikke forholdet også rammes av andre bestemmelser."

Dette betyr at seksuell omgang er straffbart, selv om det var frivillig fra begge parter og seøv om personen under 16 år samtykket. Dersom det ikke hadde vært frivillig ville det blitt regnet som voldtekt. Voldtekt straffes etter en annen bestemmelse i straffeloven. 

Jentas foreldre eller lege, eller jenta selv kan derfor anmelde deg for å ha hatt sex med henne. 

I utgangspunktet er det straffbart å ha sex med personer mellom 14 og 16 år. Det er likevel slik at straffen i noen tilfeller kan falle bort. Dette fremgår av straffeloven § 308 at straffen kan bortfalle hvis de som har hatt den seksuelle omgangen er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Dette er en konkret vurdering som gjøres i hver enkelt sak. Du er tre år eldre enn din kjæreste, og hun er svært ung. Dette er noe som kan tale imot at straffen vil falle bort. 

Jeg never også ordens skyld at sex med barn under 14 år regnes som voldtekt, selv om personen under 14 år samtykket. Straff kan ikke falle bort i slike tilfeller. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har sex med noen som er under 16 år

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg er 19 og kjæresten min er 15. Kan jeg få straff for å ha samleie med henne? Selv om vi begge gjør det frivillig.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex